8. septembar 2023 15:11

Đukić Dejanović prisustvovala početku radova na novom vrtiću u Petrovcu na Mlavi

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/Ministarstvo prosvete

PETROVAC NA MLAVI - Ministarka prosvete Slavice Đukić Dejanović prisustvovala je danas početku radova na izgradnj novog vrtića u Petrovcu na Mlavi i tom prilikom istakla da Ministarstvo

odlučno nastavlja sa ulaganjem u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja, jer čvrsto veruje da na taj način ulažemo u budućnost.

Završetak gradnje se očekuje u narednih godinu dana, a novi vrtić će obezbediti 200 mesta za decu u ovoj opštini i objekat će se prostirati na preko 1.350 kvadratnih metara, za čiju izgradnju Ministarstvo prosvete je izdvojilo preko 184 miliona dinara.
Service Photo Gallery

Đukić Dejanović je istakla da temelj zgrade vrtića nije samo temelj za novi objekat već i temelj za bolje sutra, i dodala da projektom „Inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja“, koji se sprovodi u saradnji sa lokalnom samoupravom i uz podršku Svetske banke, pruža prilika svakom detetu da raste, uči i da se razvija u stimulativnom okruženju koje će im omogućiti da razviju svoj puni potencijal.

Izgradnjom još jednog objekta ulaže se u budućnost najmlađih, a ujedno pruža se podrška njihovim roditeljima, rekla je ona.

Ugovori o finansiranju i izgradnji novog vrtića u Petrovcu na Mlavi potpisani su u julu 2023. godine u Ministarstvu prosvete, podseća se u saopštenju Ministarstva.

Predsednik Opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić je istakao da je zahvalan predsedniku Srbije, Vladi Srbije i Ministarstvu prosvete na podršci i razumevanju problema sa kojima su se suočavali, ali i na svemu ostalom što čine za unapređenje obrazovnog sektora u toj opštini.

On je zahvalio prethodnom ministru Branku Ružiću zahvaljujući kome su, kako je rekao, i dobili ovu šansu, kao i ministarki Đukić-Dejanović, uz čiju podršku će i završiti ovaj projekat.

Ministarstvo prosvete u saradnji sa Svetskom bankom u okviru projekta „Inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja“ sprovodi izgradnju novih, dogradnju, adaptaciju i opremanje postojećih objekata na teritoriji Srbije.

Realizacijom ovog projekta, vrednosti 47 miliona evra, biće obezbeđeno 11000 novih mesta za decu u sistemu predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Projekat, pored proširenja kapaciteta i izgradnje predškolskih ustanova, posebnu pažnju posvećuje unapređivanju znanja i veština stručnih kadrova kroz mentorsku podršku i obuke za oko 12.000 vaspitača.

Bitan aspekt programa je i inkluzija mališana od najranijeg uzrasta, kao i senzibilisanje opšte javnosti i edukacija roditelja o značaju ranog razvoja i rane inkluzije, navodi se u saopštenju.