8. septembar 2023 15:12

Orlić: Istinski prijateljski odnosi s Kiprom zasnovani su na uzajamnom razumevanju

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao izrazio je danas uverenje da će tokom mandata novoimenovanog ambasadora Kipra Andreasa Fotijua istinski prijateljski odnosi, zasnovani na uzajamnom razumevanju, podršci i zajedničkoj odbrani međunarodnog prava, biti dodatno unapređeni.

Orlić je tokom susreta sa Fotijuom naglasio da dve zemlje gaje intenzivan politički dijalog i održavaju dobru dinamiku susreta, uz izraženu spremnost za dalje jačanje saradnje u oblastima ekonomije, investicija, poljoprivrede, čemu će svoj doprinos dati i Narodna skupština, njena radna tela i resorni odbori, saopšteno je iz Skupštine.

Orlić je zahvalio Kipru na principijelnoj poziciji po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i na jasnom i čvrstom stavu koji je Kipar zauzeo tokom odlučivanja za aplikaciju tzv. „Kosova“ za članstvo u Savetu Evrope.
Intext service Video

On je upoznao sagovornika sa izuzetno teškom situacijom na KiM, prouzrokovanom "opasnim, jednostranim potezima Aljbina Kurtija".

„Srpskom narodu na KiM je ugrožena bezbednost i pogažena sva ljudska prava kroz svakodnevni teror Kurtija koji pokušava da nasilno zauzme čak i objekte koje koriste Srbi. Njegove namere da učini nemogućim opstanak Srba na KiM ne možemo i nećemo da dozvolimo", poručio je Orlić.

U isto vreme, dodao je, Kurti svojom otvoreno „velikoalbanskom“ politikom ugrožava i druge u regionu što, sve zajedno, zaslužuje jasnu i nedvosmislenu osudu svih“.

Istakao je da će Srbija nastaviti da sprovodi državnu politiku zasnovanu na očuvanju mira, stabilnosti i snažnog razvoja, politiku koju predvodi predsednik Republike Aleksandar Vučić, a koju jedinstveno slede i Skupština i Vlada Srbije.

Fotiju je tokom sastanka naglasio da se stav Kipra po pitanju KiM neće menjati i zahvalio Srbiji što uvek i u svakoj prilici pruža podršku toj zemlji.

Poručio je da će tokom svog mandata dati doprinos jačanju veza između dva naroda i unapređenju svestrane saradnje, sa posebnim akcentom na promociju Srbije kiparskim investitorima i nastavak povezivanja dva parlamenta.