11. septembar 2023 21:14

Dragan Simeunović: 11. septembar - četvorostruki teroristički napad koji je promenio svet

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ, arhiva

BEOGRAD - Napadi na SAD 11. septembra 2001. uticali su na tok istorije celog sveta, ocenio je danas, 22 godine nakon tog tragičnog događaja u kojem je poginulo skoro 3.000 ljudi, politikolog i univerzitetski profesor Dragan Simeunović.

"Toga dana dogodio se napad koji je promenio istoriju sveta, to je najveći, četvorostruki napad u istoriji terorizma", rekao je Simeunović za Tanjug i podsetio da se u godinama nakon tog napada u javnosti pojavile brojne teorije zavere.

Jedna od njih, naveo je, vezuje se za pitanje kako su se dogodili ti napadi, odnosno kako su teroristi Al Kaide uspli da probiju neprobojne bezbednosne američke barijere.

Simeunović podseća da je u godinama pre terorističkog napada ulazak u SAD bio mnogo liberalniji, a unutar SAD tretman putnika komotan.

"U SAD oružje se nosil poput četkice za zube", rekao je profesor.

Simeunović podseća da je Al Kaida organizacija vahabistički postavljena, veoma specifična i lukavo osmišljena, koja se prvi put pod tim imenom pojavila tog trenutka.

Prema njegovim rečima, bilo je propusta američkih obaveštajnih službi.

"Od njenog postanka takva teroristička organizacija se nije nikada ponovila, specifična je po mnogo čemu", rekao je stručnjak za terorizam i dodao da su u napadima na SAD bili uključeni i ljudi koje su u Avganistanu obučavali Amerikanci.

Profesor kaže i da je američki odgovor počeo osvetničkim napadom na Avganistan.

Dodaje da je u tom trenutku u svetu postojao takav strah i osećanje solidarnosti da su SAD tada mogle da bace nuklearnu bombu i da niko ne bi protestovao.

Na pitanje veznao za to da li je negde zlouptrebljena borba protiv terorizma, između ostalog podseća da su Amerikanci nakon napada uveli strandarde - ko god ne učestvuje u toj borbi protiv terorizma na drugoj je strani.

Što se tiče Libije, lider te zemlje Moamer Gadafi je osuđivao Al Kaidu, kao i Hamas i još neke organizacije, rekao je on i dodao da su i Gadafi i Libija nudili da daju krv za 25.000 povređenih.

''Ali to ih nije spasilo, Amerikanci su za sve počeli da koriste to što se dogodilo za obračun sa neposlušnim režimima'', rekao je on.

Dejan Miletić iz Centra za poručavanje globalizacije, na pitanje ko je bio Osama Bin Laden, podseća da je on bio čovek koga je obučavala CIA, borac u Avganistanu, koji je trebalo da uruši Sovjetski Savez.

Miletić dodaje da Bin Laden potiče iz bogate porodice, kao i da njegov brat i porodica vrlo bogato i uspešno i dalje žive u SAD.

Dodaje da više od 50 odsto Amerikanaca ne veruje u zvanične izveštaje da je u pitanju čisti terorizam i da nema američkog upliva, da nije zavera.

Na pitanje koliko je u lovu na teroriste profitirala američka vojna industrija i da li je Osama Bin Laden posetio Beograd, Miletić kaže da se priča da je bio.

"Mešetario je u regionu", rekao je Miletić.

SAD su možda, kako je naveo, zaradile u kratkom roku, ali su dugoročno dosta izgubile i na pozicijama i na imidžu.