14. septembar 2023 16:52

Dačić: Još jednom se jasno videlo da je Kurti glavna pretnja miru i stabilnosti

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas povodom neuspešnih pregovora Beograda i Prištine u Briselu da je to bilo očekivano i da Srbija već mesecima unazad upozorava međunarodnu zajednicu da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti glavna pretnja miru i stabilnosti u regionu što se, kako je rekao, još jednom pokazalo.

Dačić je za Tanjug rekao da Kurtijev koncept nije da se dođe do bilo kakvih dogovora i kompromisa već da silom, po bilo koju cenu, ostvari svoje ekstremističke ciljeve, a to je da, bez obzira što su ovi pregovori, ili bi bar tako trebalo da bude, statusno neutralni, zaokruži proces onoga što je nekada bila jednostrano proglašena nezavisnost.

"Da sada dođe do toga da to ima i jedan međunarodni predzak - da je to nešto što je prihvatljivo za većinu država u svetu. I on to radi na silu. Njegovi ljudi su još pre 20 godina govorili da neće njima ni SAD ni EU da donese nezavisnost već da oni moraju da se late oružja. I oni to danas rade. Vidite da on ne želi da razgovara o bilo čemu drugome osim o tom putu ka nezavisnosti", rekao je Dačić.

Intext service Video

Naveo je i da Kurti ne poštuje ni ono što je potpisano u prošlosti, pa ni institucije kakva je EU, pa ni bilateralno neke zemlje koje se barem trude da zadrže balansiran stav.

"Čak je i Gabrijel Eskobar juče rekao da on nije dobio uveravanja od Kurtija da će prihvatiti ove predloge EU. I to smo upravo videli kako je predsednik rekao da Kurti nije prihvatio predlog EU za izlazak iz krize", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da nema dogovora ni oko toga da li će se ispoštovati ono što je potpisano pre 10 godina, a to je Zajednica srpskih opština, jer iz svega toga treba da proizađe koncept normalizacije odnosa.

"Ako je on (Kurti) u stanju da se odnosi prema evropskim autoritetima tako, onda vidite da tu nešto nije u redu. Ili je reč o jednoj politici koja izlazi iz okvira normalnosti, ili je reč o tome da neko njega podržava, odnosno da neko ne želi da se on uvede u red, te da ga podržava u tim njegovim besmislenim kršenjima svega što je dogovoreno i pri tome svi upiru prstom u Nemačku", rekao je Dačić.

SAD su, primetio je Dačić, uložile mnogo truda da budu balansirani. 

"Ovde je vrhunski čin da izabrete način kako da ipak sačuvate mir, a ne sada da imate neke više ciljeve kako da dođete do kompromisa. U Kurtijevom ludilu sačuvati mir je zaista veoma teško", ocenio je šef srpske diplomatije.