15. septembar 2023 14:05

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave se prvi put obeležava i van granica Srbije i RS

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Dragos Asaftei, ilustracija

BEPOGRAD - Srbija i Republika Srpska danas obeležavaju zajednički praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a centralna manifestacija kojoj će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić biće održana u Nišu.

Kako je najavljeno, događaju će prisustvovati i ministri u Vladi Srbije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović premijer Srpske Radovan Višković.

Vučić je danas objavio fotografiju srpske zastave i čestitao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji Srbija i Republika Srpska obežavaju kao zajednički praznik.

"Srbijo, srećan Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave", napisano je na fotografiji srpske zastave, koju je Vučić objavio na Instagram nalogu "avucic".

Vučić je čestitku građanima Srbije povodom praznika uputio i sinoć iz Budimpešte.

"Moramo da slavimo našu zastavu, našu crveno-plavo-belu trobojku, naše pretke koji su nam ostavili otadžbinu, kako bismo umeli da cenimo budućnost naših potomaka, zbog kojih sve radimo'', rekao je predsednik Srbije.

Praznik je čestitao i predsednik RS Milorad Dodik.

"Danas Republika Srpska i Srbija zajednički obeležavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, praznik koji simbolizuje našu večnu težnju za slobodom i očuvanjem jedinstvenog nacionalnog identiteta. Naše nacionalno jedinstvo iskazivalo se i razvijalo najčešće u najtežim uslovima, u ratovima u kojima su naši preci davali živote, braneći slobodu našeg naroda", naveo je Dodik.

Praznik se prvi put organizuje van granica Srbije i Republike Srpske pa tako ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević u Frankfurtu prisustvuje manifestaciji „Dani srpske kulture“ u okviru koje se obeležava i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Veliki video bim biće postavljen u Frankfurtu, a planirano je da se direktno uključi više od 200 predstavnika udruženja iz dijaspore.

Praznik se obeležava i u Beogradu, u okviru manifestacije "Dan tradicije".

U centru prestonice danas je organizovana svečana povorka učesnika i muzičko-scenski program u kojem su učestvovali dečji horovi, pevači i folklorni ansambli.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležen je sinoć vatrometom u bojama srpske zastave sa Kule Beograd, najviše zgrade u Srbiji i regionu, kao i projekcijom crveno-plavo-bele trobojke na fasadi Kule, dok će Palata Republike u Banjaluci biti večeras u bojama zastave.

Na mostu preko reke Drine, između Bajine Bašte i Skelana, danas će biti razvijena 50 metara duga srpska zastava.

Događaj organizuje Udruženje veterana 63. padobranske brigade u saradnji sa udruženjima veterana iz Srbije i Republike Srpske.

Datum 15. septembar, izabran je za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front, a na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma.

Praznik je ustanovljen 2020. godine, a prvi put je svečano proslavljen 2021. godine i to u Beogradu na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, u prisustvu zvaničnika Srbije i Republike Srpske. Prošle godine obeležen je u Bijeljini.

Skup svake godine počinje intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije "Moja Republika" i "Bože pravde".

Uoči praznika zvaničnici pozivaju sve pripadnike srpskog naroda, gde god da žive, da na kućama istaknu narodnu zastavu - "trobojku".