17. septembar 2023 13:21

Održana završna svečanost jubilarnog 90. Vukovog sabora u Tršiću

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

TRŠIĆ - Na otvorenoj pozornici saborišta u Tršiću, rodnom selu Vuka Stefanovića Karadžića, kraj Žeravije danas je održana završna svečanost jubilarnog 90. Vukovog sabora, a gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović rekao je da je danas veliki dan za Tršić i za Srbiju, jer se ovom manifestacijom čuva srpski jezik i kultura.

Među prisutnim gostima je i supruga predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Tamara Vučić, izaslanica predsednika Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, savetnik predsednika za kulturu Dejan Savić, državni sekretari u ministarstvu odbrane i prosvete.

Pozdravnu reč imao je gradonačenik Loznice Vidoje Petrović koji je rekao da je danas veliki dan za Tršić, Loznicu i Srbiju.

Intext service Video

"Kada jedna manifestacija traje 90. godina i okuplja svake godine sve generacije kroz programe, onda je razlog njenog postojanja nešto što jedan narod ima, a to je njen identitet. Već 90 godina se okuplja da slavi i neguje pismo. Danas je Vukov sabor važan događaj, jer kroz važne godišnjice spaja istorijske datume sa digitalnom erom. Poniranjem u suštinu Vukovog jezika, naročito Vukovih poslovica, dobili smo ono što je naš akademik Vladeta Jerotić primetio, duboko osvežavanje umova", rekao je gradonačelnik Loznice na početku obeležavanja svečanosti.

Intext service Video

On je istakao da je srpski narod preživeo mnogo ratova, ali da nikad nije izgubio svoj slobodarski duh i veru u crkvu i boga.

Citirajući Stefana Nemanju, rekao je da se jezik ne sme izgubiti, jer se time gubi i jedan narod, a srpski narod je sačuvao svoj identitet.

"To činimo i ovih godina zahvaljujući politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije. Svi smo na istom zadatku, da gradimo bolju Srbiju za našu decu i za pokoljenja koja dolaze", dodao je on.

Intext service Video

Pre same svečanosti, patrijarh Porfirije, supruga predsednika Srbije Tamara Vučić i izaslanica predsednika Srbije i ministarka kulture Maja Gojković obišli su sabor i crkvu brvnaru Svetog arhangela Mihaila.

Patrijarh je pozdravio i najstarijeg posetioca sabora u Tršiću, devedesetjednogodišnjeg Gligorija Cerovca i poklonio mu ikonu da ga štiti.

Svečanost najstarije kulturne manifestacije počela je izvođenjem "Himne Vuku" Stevana Mokranjca.

U umetničkom programu posetioci su na otvorenoj sceni videli program "Venac igra u slavu Vuka" koju je izveo ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac" iz Gračanice.

Prvi Vukov sabor održan je u dvorištu njegove tada obnovljene i osveštane spomen-kuće, 17. septembra 1933. godine, i od tada se svake godine, osim 1941. i 1944, uoči Male Gospojine, u Tršiću okupljaju poštovaoci dela Vuka Karadžića, reformatora srpskog jezika.

Ovogodišnji Vukov sabor počeo je 11. septembra i traje do danas.