18. septembar 2023 08:57

Martinović: Nećemo dozvoliti novi pogrom Srba na KiM, SNS je spremna za izbore

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Evidentno je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti svojim potezima pokušava da isprovocira reakciju Srbije i time joj oteža poziciju u pregovorima, ali nećemo dozvoliti novi pogrom srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović.

On je u intervjuu za Večernje novosti istakao i da je Srpska napredna stranka uvek spremna na izbore, a da će konačnu reč o tome kada će izbori biti održani doneti najviši organi SNS.

"Dokazali smo da smo uvek spremni za dijalog i Srbija će na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i Vladom Srbije, istrajati na politici mira, stabilnosti i civilizovanih odnosa Srba i Albanaca na KiM", rekao je on odgovarajući na pitanje da li je realno opasno da Priština sprovede novi pogrom Srba na KiM nakon što je Kurti nastavio seriju hapšenja.

Martinović je ocenio da bi međunarodna zajednica trebalo da uloži dodatne napore da Kurtija privede civilizovanom i demokratskom odnosu prema Srbima na KiM koji nisu nikakva nacionalna manjina, već punopravni građani Srbije.

Povodom situacije u kojoj se umesto formiranja Zajednice srpskih opština potura priča o reciprocitetu severa KiM i juga centralne Srbije rekao je da ovakvog reciprociteta ne može biti, jer su prema Ustavu Srbije i Rezoluciji 1244. Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, i Kosovo i Metohija i tri opštine na jugu Srbije Preševo, Bujanovac i Medveđa sastavni delovi Srbije.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije preko službe Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu radi na sveukupnom razvoju ovih opština.

"Država je čvrsto opredeljena za rešavanje svih problema građana sa ovih prostora u prilog čemu govore i značajna sredstva koja preko Koordinacionog tela izdvajamo za infrastrukturu, obrazovanje, zdravstvo, rešavanje socijalnih i drugih pitanja, a sve u cilju povećanja kvaliteta života svih građana koji žive u ovom delu Srbije. Samo za 2023. godinu izdvojeno je ukupno 256 miliona dinara za infrastrukturne projekte, kao i 34 miliona dinara na ime subvencija", rekao je Martinović.

Govoreći o zahtevu opozicije za održavanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora Martinović naveo je da su u demokratskoj državi kakva je Srbija, vanredni izbori uvek mogući, a da je Srpska napredna stranka uvek bila spremna da legitimnost svoje politike stavi na proveru građanima.

"Naravno, konačnu reč o tome kada će biti održani doneće najviši organi SNS, vodeći računa o svim izazovima sa kojima se Republika Srbija suočava pogotovu po pitanju KiM", istakao je on.

Dodao je da je jedinstveni birački spisak jedna od najažurnijih baza u zemlji i da od kada su povezane sve baze podataka nije moguće da se preminuli ljudi nađu na biračkom spisku.