20. septembar 2023 13:24

Održana konstitutivna sednica Koordinacionog tela za unapređenje položaja Roma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Održana konstitutivna sednica Koordinacionog tela za unapređenje položaja Roma

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov predsedavao je danas konstitutivnom sednicom Koordinacionog tela za unapređenje položaja Roma i Romkinja.

Žigmanov je istakao važnost formiranja Koordinacionog tela i dodao da je socijalno uključivanje Roma i Romkinja izuzetno složen i zahtevan društveni zadatak za koji je potrebno multisektorsko angažovanje, od oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, preko obrazovanja i stanovanja, do pitanja rešavanja dokumenata, saopštilo je resorno ministarstvo.

On je naglasio je da zalaganje ministarstava na rešavanju pitanja integracije vodi ka ostvarenju cilja Vlade Republike Srbije, država ravnopravnih građana bez obzira na socijalnu, versku, nacionalnu ili neku drugu pripadnost.

Članovi Koordinacionog tela su informisani o održavanju Ministarskog sastanka u Severnoj Makedoniji na temu ostvarivanja ispunjenosti ciljeva Deklaracije partnera Zapadnog Balkana o integraciji Roma i Romkinja u okviru procesa proširenja Evropske Unije.

Na sednici su se čuli brojni predlozi i pružena podrška, pre svega nastavku angažovanja zdravstvenih medijatora, a pominjana su i pitanja koja se odnose na socijalno stanovanje i veću vidljivost uspešnih obrazovanih Roma i Romkinja u javnom prostoru.

Koordinaciono telo za unapređenje položaja Roma i Romkinja osnovano je 8. juna 2023. godine.

Prema Odluci osnivanju, koordinacionim telom predsedava predsednica Vlade, a njen zamenik je ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Članove Koordinacionog tela čine svi ministri Vlade i predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Republici Srbiji.

Ovo telo ima zadatak da koordinira i usmerava poslove organa državne uprave i da pruža podršku i prati realizaciju utvrđenih mera i aktivnosti za unapređenje položaja i socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji u skladu sa Strategijom za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine.

Konstitutivnoj sednici Koordinacionog tela za unapređenje položaja Roma i Romkinja prisustvovali su potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, ministarka prosvete, Slavica Đukić-Dejanović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministar sporta Zoran Gajić, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i ministar privrede Slobodan Cvetković.