22. septembar 2023 09:05

Miloradović: Sajam naoružanja "Partner 2023" jedan od najznačajnijih u regionu

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

BEOGRAD - Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović je, povodom sajma naoružanja "Partner 2023", na kome će biti predstavljena sredstva za borbu protiv dronova i bespilotne vazduhoplovne i zemaljske platforme, rekao da je na regionalnom nivou ovaj sajam jedan od najvećih i najznačajnijih.

"Cilj sajma jeste uspostavljanje novih i obnavljanje postojećih kotakata i saradnje i novo pozicioniranje Srbije na značajnom, vrednom i dinamičnom svetskom tržištu u ovoj oblasti. 'Partner' tradicionalno okuplja veliki broj uglednih inostranih izlagača, domaćih proizvođača i zastupnika firmi", izjavio je Miloradović za Politiku.

Na sajmu će ove godine vojnu opremu i naoružanje prikazati 154 izlagača i posetiće ga više od 30 stranih vojnih delegacija, a Miloradović je ukazao da je sajam prilika za ugovaranje novih izvoznih poslova, koji predstavljaju značajnu podršku za novi razvoj i unapređenje domaćih odbrambenih tehnologija.

"Sajam će tradicionalno obići brojne vojne delegacije sa kojima će se razgovarati o daljim unapređenjima vojnotehničke i vojnoekonomske saradnje, kao i zajedničkim projektima razvoja i opremanja oružanih snaga", naglasio je Miloradović.

Na pitanje da li će Srbija na sajmu predstavljati novo naoružanje, on je naveo da će biti prikazano 26 noviteta kapitalnih borbenih sistema iz domaćeg razvoja, kao i nekoliko noviteta nastalih u okviru saradnje sa inostranim partnerima.

"Ovde bi izdvojili više novih protivavionskih, protivdronovskih sistema i besposadnih vazduhoplovnih i zemaljskih platformi, a planirano je i prvo javno prikazivanje najnovijeg domaćeg artiljerijskog sistema nove generacije, koji će biti veliko pojačanje Vojske Srbije", objasnio je Miloradović.

On je istakao da je planirano potpisivanje novih ugovora za potrebe opremanje Vojske Srbije složenim borbenim sistemima, koji će kako navodi, po vrednosti premašiti dosadašnje.

"Isto tako, kao kruna marketinške kampanje sprovedene u prethodnim mesecima, tokom sajma se očekuje potpisivanje ugovora sa inopartnerima za izvoz kapitalnog naoružanja kojim se inače oprema i Vojska Srbije, što će integralno gledajući, smanjiti cenu njegove proizvodnje i imati pozitivan uticaj na relaksiranje budžeta Ministarstva odbrane", naveo je pomoćnik ministra.

Prema rečima Miloradovića, fokus srpskih razvojnih i proizvodnih napora bio je na sistemima koji su se u sukobu u Ukrajini pokazali ključnim.

"Na primer dalekometna artiljerija visoke preciznosti i mobilnosti, novi komandni informacioni sistemi, bespilotne letelice svih tipova i namene i sistemi za borbu protiv njih, kao i naoružanje PVO generalno. Nakon eskalacije ukrajinske krize sve je to postalo fokus interesa i naših kupaca", objasnio je Miloradović.

Govoreći o izvozu naoružanja, Miloradović je istakao da trend izvova raste i u ovoj godini.

"Očekuje se da će do kraja ove godine vrednost izvoznih dozvola biti preko 1,6 milijardi dolara, odnosno za 25 odsto više nego u 2022. godini", rekao je Miloradović.

Sajam naoružanja "Partner 2023" počinje u ponedeljak 25. septembra, a od svog nastanka do danas tradicionalno okuplja veliki broj učesnika iz zemlje i sveta.