22. septembar 2023 13:50

Premijerka Brnabić: Vučić na najbolji način predstavio Srbiju, nije ponovio greške opozicije

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučića u govoru na Generalnoj skupštini UN na najbolji način predstavio poziciju Srbije, a na kritike iz opozicije poručila da je važno da Vučić nije ponovio nijednu grešku one opozicije koja je vladala od 2000-2012 godine.

Ona je istakla da je ogromna većina građana juče bila ponosna na govor predsednika ističući da je taj govor bio iskren, hrabar, precizan i ne samo da je na najbolji način predstavio poziciju Srbije već je ukazao i na dalekosežne posledice koje mogu nastati zbog kršenja međunarodnog prava, Povelje i principa UN.Intext service Video

Na pitanje novinara da prokomentariše reagovanje predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića koji je rekao da je Vučić ponovio grešku od prošle godine, odnosno da nije pomenuo da je za Srbiju neprihvatljiva stolica Kosova u UN, Brnabić je rekla da je za greške koje je Jeremić počinio, lider NS dobio naslovnu stranu u albanskim medijima na KiM na kojoj je pisalo "Hvala Vuče".

Nikako da dođemo do toga da Priština bude primorana da poštuje sporazum

Premijerka Brnabić izjavila je da se već 10 godina govori o tome kako treba da se poštuje Briselski sporazum, a nikako, kako je primetila, da se dođe do toga da Priština bude primorana da ga poštuje, jer do sada nije primenila ništa.

Ona je odgovarajući na pitanje povodom govora predsednika Aleksandra Vučića na Generalnoj skupstini UN i da li očekuje da će se nešto promeniti, pre svega u zapadnim zemljama koje bi mogle da izvrše pritisak na Aljbina Kurtija da poštuje Briselski sporazum, rekla da bi bilo suviše idealistički očekivati da će velike sile promeniti ponašanje.

Brnabić je rekla da je dobro da oni znaju, kao što je dobro da i Srbija zna da je teritorijalni integritet princip broj jedan međunarodnog prava, ali i da nas, kako je rekla, "ne prave ludima".
Intext service Video

"Što se tiče Brisleskog sporazuma mi ni ne čujemo poslednjih 10 godina ništa drugo osim toga da je neophodno primeniti Briselski sporazum, nego nikako da dođemo do toga da zaista Priština bude primorana da primeni taj sporazum", rekla je Brnabić.

Brnabić je kazala da za Kurtija, nakon poslednjih poteza Prištine i dodatnog maltretiranja Srba, dijalog više i ne postoji i da je on odlučio da ide svojim putem, i da taj put bude, kako je sam rekao, put tokom koga će "Srbi na KiM patiti i platiti".

"Nismo čuli od međunarodne zajednice osudu. To su direktne pretnje praćene akcijama u kojima Srbi pate i plaćaju samo zato što su Srbi", rekla je Brnabić.

Izrazila je nadu da će međunarodna zajednica ipak reagovati jer svakim danom nereagovanja to dozvoljava.
Intext service Video