22. septembar 2023 12:52

Selaković: Vučićev govor čvrsta i nepokolebljiva odbrana principa Povelje UN-a

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković ocenio je danas da obraćanje predsednika Aleksandra Vučića na Generalnoj skupštini Ujedinjenim (GS UN) nacijama predstavlja nepokolebljivu i čvrstu odbranu principa zacrtanih u Povelji UN, ali i dostojno predstavljanje suverene i slobodne države kakvu može da predstavlja samo ozbiljan državnik.

"Svedoci smo demonstracije sile pojedinih zapadnih zemalja koje olako zanemaruju i gaze pomenute principe i bolje rečeno pravdu, primenjujući dvostruke aršine u kojima isključivo važi pravo moćnijeg i pravo interesa", naveo je Selaković u saopštenju povodom govora koji je Vučić juče održao.

On je ukazao da su agresija na suverenu zemlju, bez odluke Saveta bezbednosti UN, priznavanje samoproklamovane secesije dela teritorije Srbije od strane albanskih separatista, inertnost u reakcijama na vršenje neprekidnog nasilja i terora nad stanovništvom srpske i nealbanske nacionalnosti, flagrantan dokaz da se ceo svet uputio pogrešnim pravcem.

Pravcem, kkao je rekao Selakovich, u kome se ne vide rešenja konflikata, vech podstiču još veća agresija, neizvesnost i sukobi.

"Predsednik je još jednom naglasio da će uvek biti branik mira, kompromisnih rešenja, poštovanja međunarodnog prava, Rezolucije 1244 i da će Srbija uvek poštovati teritorijalni integritet i suverenitet drugih država, bez ikakve trgovine i zadrške, čak ni kad govorimo o tradicionalno prijateljskim zemljama", rekao je Selaković.

Istakao je da je Vučić kao državnik od integriteta ukazao na koren problema koje izaziva licemerje određenih država i da će Srbija ostati na putu demokratije i poštovanju zakona i ljudskih prava, kao i da će brinuti o preostalom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji nad kojim Kurtijevi "jurišnici" svakodnevno čine incidente, maltretiraju i kažnjavaju isključivo zato što su "krivi" što su Srbi na svom vekovnom ognjištu.