26. septembar 2023 11:40

Urednik Bojan Bilbija: Kurti svesno žrtvovao svoje ljude i Srbe kako bi zaštitio svoje pozicije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Urednik Bojan Bilbija: Kurti svesno žrtvovao svoje ljude i Srbe kako bi zaštitio svoje pozicije

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Urednik političke rubrike u listu Politika Bojan Bilbija izjavio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti svesno žrtvovao svoje ljude i Srbe ne bi li zaštitio svoje političke pozicije, i dodao da je neophodno da međunarodna zajednica preuzme odgovornost za očuvanje mira i stabilnosti na severu Kosova i Metohije.

Bilbija je za Tanjug rekao da bi bilo razumno da se prihvati zahtev Srpske liste da se KFOR i Euleks rasporede na sever KiM, kako bi se ušlo u deeskalaciju i nastavilo sa političkim razgovorima, jer, napominje on, ako Kurti nastavi sa nasilnim scenarijem, sledeći sukob bi mogao da bude mnogo gori jer su Srbi odlučniji da se brane od nasilja.

"Ne treba smetnuti s uma da Kurtiju ne pada na pamet da prepusti sever KiM bilo kome, pa ni svojim saveznicima i mentorima, jer on smatra da dokle god Srbi postoje na severu da on nije završio svoj projekat velike Albanije", istakao je on i dodao da je Kurtiju od početka cilj da sa dugim cevima okupira sever KiM.

Smatra da je neizdrživo stanje života Srba na KiM, koji žive u uslovima okupacije Kurtijevih cevi, doveo do pobune ljudi koji su poželeli da sami uzmu stvar u svoje ruke.

"Kurti je ostvario sve svoje ciljeve, njegova popularnost je sada porasla iako on nikada ništa nije uradio ni za albanski narod, ni jednu investiciju im nije doneo, nije igradio ni jednu prugu, most, bolnicu. Nudi im samo puške i nasilje, ali očigledno je tim svojim metodama, uz gledanje kroz prste i podsticaje pojedinih inostranih krugova, ostvario taj svoj cilj", ocenio je Bilbija.

Napominje da je uticaj Vašingtona nemerljivo veći na KiM od uticaja Moskve, koja je zauzela stav mnogo bliži interesima Srbije, dok je Vašington osudio ubistvo kosovskog policajca, a nije pomenuo neizdrživ teror koji Kurti sprovodi, koji je isprovocirao reakciju Srba sa KiM.

"Sada smo se u odnosima sa Vašingtonom vratili korak unazad. Taman je počelo nešto da ide u poželjnom pravcu, pre svega diplomatskom, ali da Kurti bude jasnije označen kao krivac za neuspeh razgovora, i čuli smo pozive da se formira ZSO. Sada treba sačekati da vidimo da li će Vašington ostati pri tom stavu da je neophodno formirati ZSO ili će se vratiti na priču da obe strane treba nešto da učine", rekao je on.

Bilbija dodaje da sve što Kurti radi vodi ka nesagledivim posledicama, za šta, smatra on, postoji svest u međunarodnoj zajednici.

Govoreći o odgovoru državnog vrha Srbije na krizu na KiM, istakao je da će on biti adekvatan novonastaloj situaciji i da će se država dosledno boriti dokle god je to moguće za očuvanje mira, za šta je neophodna i druga strana koja, kako je ukazao, u ovom momentu zaoštrava teror.