28. septembar 2023 13:45

Radeta: Šešelj nije dobio ništa zvanično u vezi optužnice Haškog tribunala

Izvor: TANJUG

podeli vest

Radeta: Šešelj nije dobio ništa zvanično u vezi optužnice Haškog tribunala

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Potpredsednica SRS i šef tima za odbranu Vojislava Šešelja, Vjerica Radeta, rekla je danas da ni Vojislav Šešelj, a ni njegovi saradnici nisu dobili ništa zvanično u vezi optužbe za nepoštovanje suda u Hagu za koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć rekao da je stigla u srpsku ambasadu u Holandiji.

Radeta je istakla da pretpostavljaju da se na optužnici, pored Šešelja, nalaze Ljiljana Mihajlović, Ognjen Mihajlović, Miroljub Ignjatović i Miljan Damnjanović.

"Pretpostavljamo da je u pitanju postupak koji je u vezi sa objavljivanjem i širenjem poverljivih informacija, kako to oni kažu. Haški tribunal pokušava da Srbiju vrati u srednji vek, a knjige Vojislava Šešelja spale na lomači. Zato što im se ne sviđa što je on u svojim knjigama objavio ceo svoj Haški proces. Od prvog do poslednjeg dana, a tu naravno ima i tajnih podataka - tajnih za Haški tribunal", navela je Radeta.

Radeta je istakla da iz Haškog tribunala od maja 2021. godine traže da Šešelj uništi 56 svojih knjiga.

"Za Vojislava Šešelja i sve u njegovom timu to ne mogu biti tajni podaci. Postupak protiv njega je pravosnažno okončan pre osam godina. To što su oni nekada smatrali tajnom, ne može biti večita tajna", rekla je Radeta.

Radeta je dodala da su svi za koje pretpostavljaju da se na optužnici nalaze već dobijali pozive da se jave Haškom tribunalu, ali u sudu za ratne zločine u Srbiji.

"SRS, Komitet za odbranu Vojislava Šešelja i Velika Srbija sa još većim intenzitetom će raditi na izdavanju knjiga dr. Vojislava Šešelja. Približava se Sajam knjiga u oktobru i gledaćemo da bude mnogo novih naslova na radost čitalaca, a na žalost Haškog Tribunala", rekla je Radeta.

Šešelj je pravosnažnom presudom Haškog tribunala iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premeštanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992.

Šešelj je 6. maja 1992. godine održao govor u Hrtkovcima, za koji je Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koje je naslednik nekadašnjeg Haškog tribunala, ocenilo da je značajno doprineo progonu, deportaciji i drugim nehumanim delima.

Šešelj je ostao na slobodi u Srbiji, jer je odslužio kaznu tokom boravka u pritvoru od 2003. do 2014. godine.