29. septembar 2023 14:27

Marko Đurić: NATO treba privremeno da preuzme policijske nadležnosti na severu KiM

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

NJUJORK - Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD, izjavio je da njegova zemlja poziva NATO da privremeno preuzme policijske nadležnosti na severu Kosova i Metohije.

Gostujući u emisiji Njuzmaksa, Đurić je juče rekao da Srbija želi da mirovne snage predvođene NATO-om privremeno zamene policijske organe u regionu zbog porasta etničkih sukoba.

Đurić je rekao da će snage NATO-a pomoći u sprovođenju ranijih sporazuma između Beograda i Prištine koje je, kako veruje, prekršio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti kada je stvorio "monoetničke policijske snage".

"Nažalost, u proteklih 20 meseci situacija u istočnoj Evropi se pogoršala", rekao je Đurić govoreći o Kurtijevom kontroverznom mandatu, koji je kulminirao jednodnevnom pucnjavom u blizini manastira u Banjskoj u nedelju.

Prema njegovim rečima, tužno je što vidimo zapravo sliku u ogledalu onoga što se dešavalo Albancima početkom 90-ih na KiM.

Sada to Srbima radi lider kosovskih Albanaca Kurti, rekao je Đurić. Zbog sukoba, rekao je Đurić, Srbija traži da se sprovede nezavisna međunarodna istraga kako bi se otkrilo šta se dogodilo.

"Napadnut je srpski manastir", kazao je Đurić i istakao da su trojica lokalnih Srba nažalost mrtva, kao i policajac kosovski Albanac.