2. oktobar 2023 10:33

Dejan Vuk Stanković: Sumnjam da će istina o ubijenim Srbima promeniti stav zapada

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Politički analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je danas Tanjugu da sumnja da će istina o trojici Srba, koji su ubijeni 24. septembra u sukobu sa policijom u selu Banjska, čak i ako bude precizna i potpuna, promeniti stav zapadnih posrednika.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se Srbija neće umiriti dok se ne sazna istina o trojici ubijenih Srba, Vuk Stanković je rekao je da je istina važna za Srbiju i za Srbe na Kosovu, ali da je vrlo uslovno važna za međunarodne posrednike.

Napomenuo je da su Albanci već servirali svoju verziju istine koja se, kako kaže, u potpunosti razlikuje od onoga što tvrdi Srbija i Srbi sa severa KiM.

Intext service Video

Stanković smatra da je sukob u selu Banjska isceniran sa ciljem da se pronađe politički i bezbednosni alibi za politiku terora premijera privremnih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

"Dokle god neko u međunarodnoj zajednici ne donese konsekventnu odluku da se ta praksa prekine, dotle možete očekivati ovo što se dešava, a to je da ovakvi sporadični incidenti ubrzaju beg Srba sa prostora Kosova i da doprinesu ideji etnički čistog Kosova, čiji je glavni zastupnik Aljbin Kurti", zaključio je on.

Naglasio je da Srbija ima moralno-političku i međunarodno-pravnu obavezu da insistira da kosovska policija napusti severa Kosova.

"Mislim da je taj zahtev opravdan, koliko ostvariv pokazaće vreme. Što se tiče KFOR-a on je dugo tamo. Stvar je političke odluke da li će biti upotrebljen u svrhu uspostavljanja bezbednosti i smanjivanja rizika za sukobe, ili će KFOR biti neka vrsta nemog posmatrača onoga što rade albanski policajci i političari", naveo je Stanković.

Prema njegovim rečima, bez političke volje sa Zapada da se završi Kurtijev teror koji je etnički motivisan i koji ima za cilj da očisti Kosovo od Srba, nema načina na koji može čitava ta stvar da se kontrolište, osim da se Srbija direktno umeša u taj sukob, što bi u ovom trenutku, napominje on, bilo jako opasno i ne bi proizvelo pozitivne posledice ni po Srbe na KiM, ni po Srbiju.