4. oktobar 2023 12:22

Sociolog Vladimir Vuletić: Važno da se Srbija ponaša u skladu sa zakonom i da se pokaže kao pravna država

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Sociolog Vladimir Vuletić izjavio je danas da je u slučaju privođenja bivšeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, nakon incidenta u selu Banjska, važno da se Srbija ponaša u skladu sa zakonom i da se pokaže kao pravna država.

"Biće mnogo spekulacija, medijskih spinovanja. Važno je da sada srpsko pravosuđe bude van toga, a mi koji smo u javnom prostoru i medijima trebalo bi da pružimo zaštitu našem pravosuđu, jer bi na taj način dali podršku državi", rekao je Vuletić za Tanjug.

Na pitanje da li se slaže sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom da je Srbija napravila dobre korake povlačenjem trupa i privođenjem Radoičića, Vuletić je rekao da sa stanovišta struje koja je do sada vodila pregovore Beograda i Prištine, Hil jeste jedan od ljudi koji je bio konstruktor tog pristupa, ali sumnja da će to biti dovoljno da druga struja, koja nije toliko zainteresovana za pregovore i kompromise između Beograda i Prištine, ponovo ode u defanzivu.

Intext service Video

Vuletić ističe da je teško reći da li se Srbija trenutno bolje razume sa Vašingtonom nego sa Briselom, Berlinom, Parizom, jer u okviru Zapada postoje različite struje.

"Kao što vidimo i u SAD postoje jastrebovi i galebovi, postoje i u Evropi. Videli smo juče u raspravi u evropskom parlamentu, iako on nema velika ovlašćenja ipak odražava neka ramišljanja, da i tamo imate one koji zagovaraju nastavak pregovora i jednu vrstu kompromisa između Beograda i Prištine, kao i onih koji su odlučni da je Srbija kriva i da treba, na ovaj ili onaj način, da bude kažnjena", kazao je Vuletić.