4. oktobar 2023 13:12

Starović: Utvrđivanjem detalja sukoba u Banjskoj, Srbija će skinuti krivicu sa sebe

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Na nadležnim organima je da vode svoje postupke kako bi se do poslednjig detalja utvrdile sve činjenice o sukobu u selu Banjska 24. septembra, kako bi se Srbija suprotstavila kampanji i narativu koji, kako u prištinskim, tako i u mnogim međunarodnim medijima, pokušava Srbiju da okrivi za tragične događaje, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović.

Govoreći o privođenju bivšeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, Starović je za Tanjug istakao da je jako važno da se utvrdi odgovornost i stepen odgovornosti onih koji su svojim akcijama doprineli smrti pripadnika kosovske policije, ali i do smrti trojice Srba.

"Imajući u vidu sve implikacije i posledice, Srbija je bila poslednja kojoj bi tako nešto bilo potrebno ili kojoj bi tako nešto koristilo", zaključio je on.

Intext service Video

Komentarišući izjavu ambasadora SAD Kristofera Hila, da je Srbija napravila dobre korake povlačenjem trupa i provođenjem Radoičića, Starović kaže da se Srbija u ovoj poziciji postavila kao odgovoran, kredibilan i predvidiv partner svima u međunarodnoj zajednici, i kao neko kome je u vrhovnom interesu da se očuva mir i stabilnost u čitavom regionu.

Intext service Video

"U ovoj situaciji mi uporno ponavljamo da postoje određene 'crvene linije' za koje se nadamo da neće biti prekoračene, i da jedino što ne možemo žrtvovati zarad očuvanja mira i stabilnosti jesu životi naših ljudi. Nadamo se da to neće biti slučaj i da će spirala eskalacije, koja je započeta još pre dve godine čitavom serijom jednostranih poteza Aljbina Kurtija, biti prekinuta", kazao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija trenutno vidi SAD kao partnera koji razume potrebu za deeskalacijom, možda mnogo više nego neki drugi partneri iz država članica EU.

Naveo je da je na Srbiji da, u konstantnoj komunikaciji koju ima sa zvaničnicima američke administracije, pokuša da pacifikuje situaciju.

Starović kaže da se na sednici Saveta bezbednosti UN, 18. oktobra, mogu očekivati pritisci na Srbiju bez presedana, koji će biti intenzivirani i pojačani nakon trgaičnih događaja u selu Banjska.

"Za nas predaja ne može i neće biti opcija. Moramo nastaviti da se borimo za vitalne nacionalne interese našeg naroda i naše države, i da se borimo za normalizaciju života naših sunarodnika koji žive na prostoru KiM", naglasio je državni sekretar.

Intext service Video