4. oktobar 2023 17:17

Ambasador Alžira: Za tzv. Kosovo koreni krize leže u kršenju načela nepovredivosti granica

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Ambasador Alžira u Begradu Fatah Mahraz izjavio je danas da su odnosi između Srbije i Alžira odnosi prijateljstva i solidarnosti, kao i da za tzv. Kosovo, koreni krize leže u kršenju načela nepovredivosti granica, kao osnovne norme utemeljene u Helsinškom završnom aktu.

Govoreći o bilateralnim odnosima između Srbije i Alžira, ambasador Mahraz rekao je da je odnos prijateljstva i solidarnosti, koji povezuje dve zemlje, veoma dug i datira još iz vremena slavnog rata za nacionalno oslobođenje, tokom kojeg je Beograd, prema njegovim rečima, obezbedio dragocenu i raznovrsnu podršku borbi alžirskog naroda za nezavisnost.

Intext service Video

"Po sticanju nezavisnosti, istorijski odnosi između naše dve zemlje su se intenzivirali na ekonomskom planu, kroz doprinos koji su srpska i jugoslovenska preduzeća svojim neospornim znanjem i umećem, dala naporima za obnovu i razvoj naše zemlje. Politički odnos karakteriše velika konvergencija gledišta o najvažnijim regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa", rekao je Mahraz za Tanjug.

Ambasador je naglasio da je poseta ministra Ahmeda Atafa Beogradu u junu, pružila priliku da se to ponovo potvrdi, posebno u vezi kosovske krize i po pitanju Zapadne Sahare.

"Za Kosovo koreni krize leže u kršenju načela nepovredivosti granica, kao osnovne norme koja je utemeljena u Helsinškom završnom aktu. To je naziv za osnivačke sporazume KEBS-a (od 1994. OEBS-a) koji su potpisani u finskoj prestonici, a čiji je Srbija zemlja potpisnica od 2000, a za Zapadnu Saharu, u kršenju norme o nedodirljivosti granica nasleđenih od kolonizacije, koju je utemeljila Organizacija afričkog jedinstva, prilikom osnivanja1963, a zatim Afrička unija 2002", objasnio je Mahraz.

Naveo je da je nedavno Srbija podržala alžirsku kandidaturu u Savetu bezbednosti, a Alžir srpsku za organizovanje EXPO 2027.

"Iako je Alžir trenutno najvažniji ekonomski i trgovinski parner Srbije u Africi i arapskom svetu, mogućnosti saradnje u više oblasti i dalje su nedovoljno iskorišćene. Izvesno je da obim razmene može da se poveća, imajući u vidu komplementarnost dve privrede", rekao je Mahraz.

Alžir je poznat po svom delovanju u korist mira, i po svojim posredničkim misijama kako u Africi, tako i u arapskom svetu.

Ambasador Mahraz kaže da se Alžir uvek zalagao za miroljubivo rešavanje sukoba i podsetio na neke od primera u kojima je Alžir bio medijator u sukobima, kao što su talačka kriza u američkoj ambasadi u Teheranu, Mali, ali i sukob između Etiopije i Eritreje.

Kada je reč o državnom udaru u Nigeru 26. jula ove godine i njegovom uticaju na destabilizaciju čitavog regiona, Mahraz kaže da je istorija tog regiona obeležena bolnim iskustvima vojnih intervencija, čiji su pogubni efekti još prisutni.

"Vojna intervencija u Nigeru koju poneki zagovaraju, izvesno bi mogla da ima opasne posledice po stabilnost čitavog regiona: novo žarište napetosti, proliferaciju oružanih grupa, terorizam, krijumčarenje u svim oblicima, raseljena lica, prisilne migracije itd", ukazao je Mahraz.

Prema njegovim rečima, alžirska diplomatija namerava da doprinese rešavanju krize u Nigeru upravo kroz nedavno predloženu inicijativu, koju je pokrenuo predsednik Abdelmadžid Tebun, čije bi sprovođenje moglo da traje šest meseci i koja daje prednost političkom dijalogu, inkluzivnom i transparentnom za povratak ustavnog i demokratskog poretka u Nigeru.

"Osnovno obeležje alžirske pozicije u pogledu krize u Nigeru leži u pođednakom odbacivanju dva negativna činioca: protivustavne promene i upotrebe sile u rešavanju tako nastale krize", rekao je ambasador Mahraz.

Objasnio je da je pomenuta mirovna inicijativa šematski strukturirana u šest pravaca: učvršćivanje načela odbacivanja protivustavnih promena, predlog roka od šest meseci za sprovođenje političkog rešenja koje bi trebalo da dovede do ponovnog uspostavljanje ustavnog i demokratskog poretka u Nigeru, uspostavljanje političkih dogovora za izlazak iz krize pod nadzorom civilne ličnosti, davanje garancija svim zainteresovanim stranama.

Intext service Video

Kako je naveo, Alžir će u okviru otvorenog i transparentnog delovanja, započeti intenzivne konsultacije, najpre sa svim zainteresovanim stranama u Nigeru, sa njegovim susedima i drugim članicama EKOVAS-a, i raditi na svemu što bi moglo da doprinese organizovanju međunarodne konferencije o razvoju u Sahelu.

"EU je osudila državni udar u Nigeru, pozvajući na povratak ustavnom poretku i na oslobađanje predsednika Bazuma te verujem da bi EU mogla da pruži dragoceni doprinos u traganju za trajnim rešenjima za cikličnu nestabilnost u ovom regionu, tako što bi se pridružila naporima usmerenim na organizovanje međunarodne konferencije o razvoju u Sahelu, što predstavlja važnu okosnicu alžirske inicijative", rekao je Mahraz.

Intext service Video

Kada je reč o pravcima alžirsko-srpske saradnje u narednom periodu, ambasador ističe da je saradnja ove godine zabeležila novu dinamiku kroz posetu državnog sekretara MSP-a Srbije Gorana Aleksića Alžiru u okviru političkih konsultacija, nakon čega je usledila radna poseta ministra spoljnih poslova i nacionalne zajednice u inostranstvu Ahmeda Atafa Beogradu, jedne od njegovih prvih poseta inostranstvu.

"Održavanje narednog međudržavnog Mešovitog komiteta i Poslovnog foruma u Alžiru, biće prilika da se pravni okvir saradnje ojača, ali i da se povežu poslovni ljudi zainteresovani da se ta saradnja materijalizuje u oblastima od zajedničkog interesa", zaključio je Mahraz.