5. oktobar 2023 12:15

Bojan Torbica povodom pretooktobarskih dešavanja: Nikada više se neće dozvoliti promena vlasti na ulici

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Narodni poslanik Pokreta socijalista Bojan Torbica izjavio je danas, povodom pretooktobarskih dešavanja 2000. godine, da se nikada više neće dozvoliti promena vlasti na ulici kao i da će vlast moći da se menja samo na demokratskim i slobodnim izborima

"Danas smo se okupili ispred zgrade Narodne skupštine koja je 5. oktobra 2000. godine bila zapaljena i gorela kako bi se prikrili izborni rezultati i kako bi tog dana uništili sve zapisnike sa biračkih odbora i izborni listići i kako bi se prikrili tragovi o tome da DOS i njihov kandidat Vojislav Koštunica nije pobedio na izborima i nije dobio više od 50 odsto glasova", rekao je Torbica.

Dodao je da je tog dana nasiljem i novcem sa Zapada srušena vlast u Srbiji i srušen suverenitet države.
Intext service Video

"Ako se osvrnemo oko sebe i pogledamo možemo videti da je zaostavština DOS-ovske vladavine pljačkašća privatizacija, 500.000 ljudi koji su iz svojih fabrika izbačeni na ulicu i ostavljeni bez minimuma sredstava za život", rekao je Torbica.

Podsetio je da su tih godina "kao zveri lovljeni heroji odbrane SRJ od NATO-a", oslobođeni i pušteni premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i još 2.000 zločinaca koji su tokom sukoba i tokom antiterorističke intervencije MUP-a Srbije na prostoru KiM uhapšeni, privedeni pravdi, osuđeni u skladu sa zakonom, a tada bili pušteni da rade isto ono što rade prethodnih meseci.

"Čućete danas da će mnogi jadikovati za 5. oktobrom, da će mnogi pričati da se nije desio 6. oktobar, ali desio se i 5. i 6. i 7. oktobar. Ekipa koja je od strane stranih ambasadora dovedena na vlast u Srbiji je uradila upravo ono zbog čega je bila dovedena, da opustoši, opljačka Srbiju i dovede je na ivicu prosjačkog štapa i rasproda je svojim sponzorima sa Zapada", rekao je Torbica.

Dodao je da su građani Srbije 2012. godine izašli na izbore i promenili vlast, kao i da su pred nama novi izbori krajem godina.

"Ponovo se okupljaju poražene snage od 5. oktobra, ponovo se okuplja i prozapadna levica i lažna desnica i ponovo su spremni da se odreknu svojih dosadašnjih političkih programa zarad rušenja legitimne vlasti i ponovnog dolaska na vlast", rekao je Torbica.

Istakao da je stav Pokreta socijalista da neće dozvoliti promenu vlasti na ulici nikada više i da će vlast moći da se menja samo na demokratskim i slobodnim izborima.

Torbica je podsetio da je 2008. godine bio deo Socijalističke partije Srbije kao i da je tada rekao da ne želi da bude deo te Vlade zbog čega je podneo ostavku na sve funckije u Socijalističkoj partiji Srbije.

"Nisam želeo da slušam volju pre svega srpskih tajkuna i stranih ambasadora koji su davali diktat kako Vlada mora biti formirana. Tada sam sa Aleksandrom Vulinom počeo da formiram Pokret socijalista", rekao je Torbica.

Istakao je da Pokret socijalista neće biti deo neke nove vlasti koju neće činiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka i da neće biti deo vlasti koja neće pratiti politiku Vučića kao i da će biti spremni, ukoliko to bude volja građana Srbije, da budu deo opozicije sa Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Gradskog odbora Beograd Vladimir Ilić rekao je da se 2000. godine desio jedan od najcrnjih trenutaka u istoriji srpskog naroda.

"Peti oktobar nije bio revolucija, to je bio puč kada je nasilno zapaljena Narodna skupština, RTS, kao i glasački listići i na taj način prekomponovana volja naroda", rekao je Ilić i dodao da je cilj 5. oktobra bila pljačkaška privatizacija koja se odvijala narednih 12 godina pod vođstvom DOS-a.

Istakao je da je dužnost svih građana da se nikada ne dozvoli da se nešto takvo ponovo dogodi, da se nasiljem ne može menjati vlast i da su demokratski izbori način na koji se menja vlast.
Intext service Video