7. oktobar 2023 17:53

Ministarka Begović govorila na otvaranju CERN-ove Naučne kapije

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

ŽENEVA - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, zajedno sa državnim sekretarom u tom ministarstvu Vukašinom Grozdićem, prisustvovala je danas, u okviru posete Evropskoj organizaciji za nuklearno istraživanje (CERN), zvaničnoj ceremoniji inauguracije CERN-ove Naučne kapije (CERN Science Gateway).

Ministarka Begović je tom prilikom upoznala gneralnu direktorku CERN-a Fabiolu Đanoti, koja je imala uvodno obraćanje na otvaranju CERN-ove Naučne kapije, saopšteno je iz Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

“Kao ministar nauke, učestvovala sam na vrlo interesantnom panelu, u okviru inauguracije Naučne kapije”, rekla je Begović, navodeći da je u pitanju bio jedan od tri panela u seriji, koji su se bavili temama ''kojima se i mi u Srbiji dosta bavimo”.

Ministarka je rekla da je klјučno pitanje bilo kako motivisati mlade da se okrenu STEM oblastima, odnosno nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, kao i kako da se devojčice i mlade devojke motivišu da jednu od ovih oblasti odaberu kao svoj poziv.

“Srbija, istina je, dobro stoji što se tiče statistike kada govorimo o prisustvu devojaka na fakultetima, procentom devojaka među doktorima nauka, pa čak su i brojevi devojaka u STEM oblastima dobri. Ponosna sam što su ove statistike za Srbiju bolјe od globalnog proseka, pa čak i od evropskog proseka”, navela je Begović.

Ona je istakla da su se govornici tokom ovih panela dotakli raznih tema, među kojima je bilo reči i o budućnosti obrazovanja.

“Uzevši u obzir brzi razvoj tehnologije, kako pristupiti obrazovanju i dodatno edukovati i motivisati mlade lјude da se bave nastavničkim poslom iz oblasti pre svega fizike, hemije i matematike? Ovo postaje izuzetno veliki problem, bez obzira da li se radi o bogatim zemlјama koje nemaju dovolјno brojne kadrovei, ili zemlјama u razvoju u kojima je palo interesovanje za ovu vrstu delatnost”, rekla je Begović.

Dodala je da su ovo globalni izazovi sa kojima svet mora da se suoči i da pruži rešenja, kako bi STEM oblasti, ''koje definitivno doživlјavaju svoju eksploziju'', imale i obrazovane lјude koji će u tim oblastima raditi.

Prisutnima su se na inauguraciji obratili predsednik Švajvcarske Alen Berse, Renco Piano, arhitekta koji je dizanirao objekat Naučne kapije, Džon Elkan, predsednik kompanije Stelantis i glavni donator projekta Naučna kapija, kao i Elijezer Rabinovici, predsednik Saveta CERN-a.

Usledio je obilazak pavilјona, izložbi i laboratorija Naučne kapije.

CERN-ova Naučna kapija je ustanova za obrazovanje i informisanje, koja će kroz impresivne izložbe i praktične obrazovne aktivnosti omogućiti posetiocima da se uklјuče u otkrića, nauku i tehnologije CERN-a.

Inspirisana je tehničkim zgradama i podzemnim tunelima CERN-a.

Sastoji se od pet različitih prostora - prostora za izložbe, praktične laboratorije, velike sale, prodavnice i restorana, a svi su povezani mostom na visini od šest metara i prostiru se na više od 2.000 kvadratnih metara, dodaje se u sapštenju Ministarstva.

Begović i Grozdić su prethodno u okviru posete CERN-u obišli podzemno eksperimentalno područje ATLAS, najveći eksperiment detektora čestica opšte namene na Velikom hadronskom sudaraču, akceleratoru čestica u CERN-u.