11. oktobar 2023 17:08

Stefanović sa Imamurom: Odnosi Srbije i Japana su dobri

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stefanović sa Imamurom: Odnosi Srbije i Japana su dobri

Foto: Tanjug video, arhiva

BEOGRAD - Predsednik Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije Borko Stefanović, razgovarao je danas sa novoimenovanim ambasadorom Japana Akirom Imamurom.

Sagovornici su bilateralne odnose i saradnju dveju država ocenili kao pozitivne i dobre, uz obostranu spremnost za njihovo unapređenje, kako na ekonomskom, tako i na političkom planu, saopšteno je iz parlamenta.

Kako je navedeno, obostrano je iskazana zainteresovanost za jačanje parlamentarne saradnje, posebno na nivou radnih tela i poslaničkih grupa prijateljstva u oba parlamenta.

Stefanović je pozdravio značajne japanske investicije u Srbiji i efekte prisustva Japana u našoj zemlji, od direktnih investicija, preko brojnih donacija i humanitarne pomoći koje je Japan pružio Srbiji.

On je ocenio da ekonomske veze dveju država treba osnažiti, a političke odnose ojačati i pozdravio je najavu novih investicija i ulaganja japanskih kompanija u Srbiju, ocenivši ih kao pozitivan signal, ne samo za našu zemlju, već i za ceo region.

Stefanović je istakao da je cilj Srbije članstvo u EU, ocenivši da je to ostvarivo do 2030. godine, i zahvalio Japanu na podršci evropskom putu Srbije.

Ambasador Imamura istakao je da Srbija može da računa na podršku Japana u procesu evropskih integracija, jer je EU partner sa kojim deli iste vrednosti, kao i na podršku njegove zemlje Zapadnom Balkanu, imajući u vidu da Japan pridaje veliku važnost regionanoj saradnji, miru i stabilnosti, koji vode ka regionalnom ekonomskom razvoju i napretku.

Sagovornici su izrazili zabrinutost za situaciju na Kosovu i Metohiji, uz ocenu da je potrebna deeskalacija, vraćanje dijalogu i formiranje Zajednice srpskih opština.

Oni su razgovarali i o situaciji u Ukrajini, kao i o drugim aktuelnim temama.