12. oktobar 2023 12:57

Brnabić: Dan kada smo zaustavili propadanje arheološkog nalazišta Vinča-Belo brdo

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

BEOGRAD - Danas obeležavamo dan kada smo spasli arheološko nalazište Vinča-Belo brdo, rekla je premijerka Ana Brnabić prilikom obilaska tog lokaliteta i najavila da će u naredne tri-četiri godine u projekat biti uloženo više od 10 miliona evra.

"Nalazimo se na lokalitetu koji čuva blago staro sedam hiljada godina. Mi smo posle više decenija prvi put zaustavili propadanje lokaliteta. Moja poruka danas je da obeležavamo dan kada smo prvi put zaustavili propadanje lokaliteta i spasili arheološko nalazište Vinča-Belo brdo. I to je ono najvažnije što smo uradili. To je prvi korak na jednom dugom putovanju", rekla je Brnabić novinarima.Service Photo Gallery

Ona je zahvalila timu arhitekata koji je pobedio na konkursu i izradio inspirativno rešenje.

"Mnogo koraka ima, ali prvi korak smo završili zahvaljujući partnerstvu sa SAD i ambasadorovim fondom. Zaštitili smo propadanje i eroziju nalazišta i sad možemo spavati mirno i da se ne ponavlja da deo arheološkog nalazišta ide u Dunav", navela je Brnabić.

Nije postojao negativan stav o medijskim zakonima, ali ne moramo da ih usvojimo

Ana Brnabić je odbacila danas tvrdnje da niko nije video i učestvovao u pisanju nacrta medijskih zakona, dodajući su bile osnovane radne grupe u kojima su bila sva medijska i novinarska udruženja i da nije postojao nijedan negativan stav, te dodala da se danas očekuje njihovo usvajanje na vladi, ali, kako kaže, oni ne moraju da budu usvojeni ukoliko neko smatra da su oni loši.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara N1, rekla da su sa nacrtima medijskih zakona bili upoznati i OEBS, i Delegacija Evropske unije u Srbiji, kao i Savet za štampu, međutim, kako kaže, pročitala je u tim medijima kako Evropska federacija novinara kaže da su "katastrofa i korak u lošem smeru".

"Ja sam sinoć pozvala sve, ljudi ako je ovo vaše mišljenje, mi ne moramo da idemo na usvajanje ovih zakona, mi ovo radimo zato što je bilo u medijskoj strategiji. Nećete da usvajamo medijske zakone? Sve u redu. Nećete da imate Savet za štampu u zakonu - u redu, nikakav problem...", prokomentarisala je Brnabić i dodala da se nada da će joj danas neko reći da su zakoni dobri, jer su to govorili do sada, a ako neće, onda nema potrebe da se usvaja zakon.

Ona je primetila da je ta medijska kuća (N1) "reciklirala" staro saopštenje Evropske federacije novinara predstavljajući ga kao novo.

Objaviću izveštaj ODHIR-a o preprukama koje se odnose na izborni proces

Brnabić je ponovila danas da je Srbija ispunila 79 odsto od ukupnog broja preporuka Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR) za samo dva izborna ciklusa i dodala da će danas objaviti saopštenje za medije u kome će citirati izveštaj ODIHR-a o preporukama koje je Srbije ispunila. 

Ona je na pitanje novinara kako komnetariše to što je CRTA saopštila da od 15 preporuka nije ispunjena nijedna, a od devet prioriteta delimično jedan rekla da će danas izadti detaljno saopštenje u kome se navode sve preporuke na kojima je Srbija radila.  

"Vi kažete da je CRTA  rekla da nijedna preporuka nije ispunjena. Odlično, da ne bi dužila, pošto se radi o priličnom egzaktnim stvarima, danas ću objaviti saopštenje za medije u kome ću citirati izveštaj ODIHR-a o preporukama za izborne procese. Ako CRTA zna više nego što zna ODIHR o preporukama i šta smo implementirali, onda neka bude tako, onda neka ODIHR podnese ostavku i neka da svoj posao CRTI, pa će to onda oni da rade za Srbiju", rekla je ona.  

Premijerka je još jednom ponovila da je ona rekla ono što piše u njihovom izveštaju, a to je da je 79 odsto od ukupnog broja preporuka ODIHR-a između dva izborna ciklusa implementirano.