12. oktobar 2023 11:00

Hil: Zaštita nacinalne kulturne baštine je podrška razumevanju prošlosti

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Ambasador Sjedinjenih Ameičkih Država u Beogradu Kristofer Hil rekao je danas obilazeći arheološki lokalitet Belo brdo Vinča povodom završetka radova na sanaciji klizišta da je zaštita kulturne nacionalne baštine podrška razumevanju prošlosti.

"Velika je čast biti ovde danas sa premijerkom Anom Brnabić i zamenicom premijerke Gojković. Ambasada SAD je veoma ponosna zbog učestvovanja u ovom projektu, na mali ali voleo bih da mislim značajan način. Naravno zabavniji deo tek stupa. Da vidimo šta se nalazi ispod ovog zemljišta, ali moralismo najpre da stabilizujemo ovaj lokalitet", istakao je Hil prilikom obilaska lokaliteta koji je delimično finansiran iz sredstava Ambasadorskog fonda za zaštitu kulturne baštine (AFCP).

On je naglasio da je stabilizcija vrlo važan faktor u mnogim aspektima života, ne samo na polju zaštite kulturne baštine.

"Zaštita kulturne nacionalne baštine je podrška razumevanju naše prošlosti, a razumevanje prošlosti je vrlo kompleksno samo po sebi možda kompleksno kao i razmišljanje kakva nas budućnost čeka", rekao je Hil.

Ne mešam se u unutrašnju politiku, ja glasam na Floridi

Kristofer Hil je rekao danas da se ne meša u unutrašnja pitanja Srbije uključujući i ona koja se tiču izbora.

"Imao sam razgovore sa mnogim ljudima uključujući i one iz opozicije, ali se ne mešam u unutrašnju politiku i izbornog kalendara. Ja glasam u Floridi a ne u Srbiji", rekao je Hil kratko na pitanje novinara u vezi održavanja izbora u Srbiji.

Hil je danas sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom kulture Majom Gojković obišao arheološki lokalitet Belo brdo Vinča povodom završetka radova na sanaciji klizišta.