27. decembar 2022 14:18

Bocan-Harčenko: Zabrana patrijarhu da ode na KiM van granica razuma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bocan-Harčenko: Zabrana patrijarhu da ode na KiM van granica razuma

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas kao apsolutno neprihvatljivu odluku Prištine da patrijarhu SPC Porfiriju zabrani odlazak na Kosovo, a koja se, kako smatra, uklapa u njihovu nameru da se zabrani ili uništi pravoslavlje.

"Zabrana patrijarhu da ode na srpske svetinje na KiM je van svakih granica razuma", rekao je Bocan-Harčenko za Tanjug i dodao da je važno da se govori i o uzrocima i razlozima za takvu situaciju.

 

Kao agresivno ponašanje Prištine, ocenio je to što je od patrijarha traženo da da antisrpske izjave.

Situacija na KiM na ivici sukoba,snažan stav BG odgovara tome

Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je situacija na KiM opasna i napeta i da se nalazi na ivici šireg sukoba i naglasio da snažan stav predsednika Srbije apsolutno odgovara dešavanjima na terenu.

"Snažan stav predsednika Srbije, ministra odbrane, u skladu je sa situacijom, odbrambene snage na najavišem nivou spremnosti apsolutno odgovaraju situaciji na terenu", rekao je Bocan-Hračenko za Tanjug na pitanje da prokomentariše situaciju u pokrajini. Ambasador je podsetio da njegovu ocenu situacije na KiM dele i Moskva i juče ju je saopštila i zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

 

"Situacija je veoma opasna, napeta i nalazi se na ivici širih sukoba, i prema našem mišljenju opisuje i odražva sva dešavanja na terenu i oko Kosova", rekao je on i dodao da uvek postoji nada da će se naći rešenje za situaciju, ali da i pored razmišljanja ne vidi argument u prilog očekivanja, koji bi ojačali tu nadu.