13. oktobar 2023 14:12

Dačić: Srbija se zalaže za jačanje multilateralizma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić: Srbija se zalaže za jačanje multilateralizma

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je, na brifingu za ambasadore akreditovane u Srbiji, povodom kandidature Srbije za Izvršni savet UNESKO, rekao danas da se Srbija zalaže za jačanje multilateralizma kao osnove za njeno dalje delovanje u širim međunarodnim okvirima.

"Kao mala evropska zemlja koja je privržena poštovanju fundamentalnih principa u međunarodnim odnosima, zasnovanih na međunarodnom pravu i Povelji Ujedinjenih nacija, Srbija se zalaže za jačanje multilateralizma kao osnove za naše dalje aktivnosti u širim međunarodnim okvirima", naveo je Dačić.

Dačić je istakao da je nesumnjivo da je uloga Uneska danas još značajnija i vidljivija nego u proteklom periodu, saopštili su iz Ministarstva spoljnih poslova.

"Sa zadovoljstvom mogu da istaknem da su ovo bile i osnove kojima smo se rukovodili tokom našeg predsedavanja Izvršnim savetom, koje će se uskoro okončati", rekao je Dačić.

Ministar je objasnio, da ukoliko Srbija bude izabrana za u Izvršni savet, jedan od prioriteta na kojima zasniva aktivnosti će biti da podeli iskustva sa zemljama u razvoju o njenim dostignućima iz prethodnih godina.

"U oblasti kreativnih industrija je od 2014. godine zabeležen rast od 60 odsto, a od 2019. do 2021. godine skok BDP od 6 odsto, kao i kreiranje 155.138 novih radnih mesta za mlade od 25 do 45 godina, od čega je 45 odsto visoko obrazovanog kadra, a 49 odsto čine zaposlene žene", ocenio je Dačić.

Dodao je da Srbija u kontinuitetu podržava Uneskov projekat "Prioritet Afrika" u skladu sa Agendom 2030, Agendom Afričke unije 2063 i potrebama i prioritetima samih afričkih zemalja.

Prema rečima Dačića, obrazovanje je stub i pokretač razvoja i Agende 2030 za Srbiju.

"Ukupni doprinos Srbije, gde je osnovno i srednje obrazovanje besplatno, kao i visoko obrazovanje za talentovane i studente loše materijalne situacije, ogleda se i u uključivanju migranata i interno raseljenih lica u ostvarivanju jednog od osnovnih prava, prava na obrazovanje", ukazao je on.

Dodao je da obrazovni sistem Srbije sa posebnom pažnjom brine o marginalnim grupama romske nacionalnosti.

Dačić je istakao da će Srbija preduzeti korake u skladu sa Strategijom za rodnu ravnopravnost od 2021. do 2030. godine.

Rekao je da je i da će Srbija nastaviti da se zalaže za poštovanje i primenu Konvencija o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasleđa i Konvencija o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine.

"Srbija će i u narednom periodu aktivno učestvovati u radu Regionalnog centra za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa Jugoistočne Evrope pod pokroviteljstvom Uneska sa sedištem u Sofiji i Mreže stručnjaka za nematerijalno kulturno nasleđe Jugoistočne Evrope pod pokroviteljstvom Uneska", naveo je on.

Dačić je podsetio da su na Uneskovoj listi Pamćenje sveta upisani istorijski dokumenti koji su obeležili sudbonosne momente, ne samo za Srbiju, nego i za čitav svet.

"Srpska slava, pevanje uz gusle, zlakuska grnčarija, kolo i društvene prakse u izradi nacionalnog pića od šljive, čuvene šljivovice prepoznatljivi su i priznati kao nematerijalno nasleđe izuzetnih svojstava ne samo u Unesku već mnogo šire, postaju srpski brend", ukazao je Dačić.

Ministar je rekao da je Srbija posebno ponosna na činjenicu da je manastir Sopoćani, još 1979. godine upisan na Listu svetske baštine Uneska.

"Srbija je izuzetno bogata raznovrsnim kulturnim nasleđem koje obuhvata period od praistorije do kulturnih celina savremenog doba. Vrhunac srpskog srednjovekovnog umetničkog izraza na najreprezentativniji način je predstavljen u četiri srpska manastira na KiM", objasnio je Dačić.

Dodao je da je nasleđe na KiM već dugi niz godina fizički ugroženo.

"Sa žaljenjem konstatujem da se ovi spomenici nalaze i na Listi Uneska u opasnosti zbog konstantnih napada, pretnji i rizika sa kojima su naš narod i naša zaostavština na Kosovu i Metohiji u kontinuitetu suočeni", zaključeno je u saopštenju da je rekao Dačić.