18. oktobar 2023 16:34

Elvira Kovač: Nema konsenzusa za sankcije, Rezolucija Evropskog parlamenta je pravno neobavezujuća

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video, arhiva

BEOGRAD - Članica Delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Elvira Kovač izjavila je danas za Tanjug povodom nacrta predloga rezolucije EP u kome se, između ostalog, poziva EU da uvede mere protiv Srbije, poput onih uvedenih protiv tzv. Kosova, da bi trebalo shvatiti da ta rezolucija nije obavezujuća.

Kovač je rekla i da je za konkretno uvođenje sankcija potreban konsenzus koji trenutno ne postoji među zemljama članicama vezano za Srbiju.

"Ja sam najpre videla pet radnih verzija predloga pet političkih grupa i tada je već bilo jasno, da kako god da se to izmiksuje, da dobro biti ne može. Jasno je da su sve političke grupe u EP kritički, ljutito, neobjektivno prišle ovom pitanju i kao da je određene delove pisao neko iz Srbije koji ne želi baš dobro, ali da ne ulazimo u hipotetiku", rekla je Kovač dan uoči glasanja o tom dokumentu u Evropskom parlamentu.

Svima koji, kako kaže, pokušavaju da utiču na konačnu odluku u formi amandmana ili objašnjenja je jasno da to teško ide i da nije lako.

"Ali bi trebalo shvatiti da ova rezolucija nije obavezujuća i da šta god rekao EP koji u poslednje vreme najkritičniji od svih evropskih institucija, ako uporedimo Komisiju, Savet i EP, njihove rezolucije nisu obavezujuće i za konkretno uvođenje sankcija je potreban konsenzus koji trenutno ne postoji među zemljama članicama vezano za Srbiju", istakla je Kovač.

Kako kaže, deo sa kojim se u potpunosti slaže je da treba završiti objektivnu istragu o tome šta se desilo 24. septembra u Banjskoj i tek posle toga ako se dokaže treba razmišljati u tom pravcu, a ne sada plašiti građane i plašiti sve nas vrlo tvrdim rezolucijama.