20. oktobar 2023 16:10

Kongres Udruženja kardiologa Srbije održava se na Zlatiboru, okuplja više od 1.000 učesnika

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADA AP VOJVODINE

ZLATIBOR - Ovogodišnji 24. kongres Udruženja kardiologa Srbije, koji je okupio više od 1.000 učesnika iz naše kao i iz brojnih drugih zemalja, održava se na Zlatiboru, a cilj kongresa je usavršavanje stručnjaka u oblastima prevencije, dijagnostike i lečenja kardiovaskularnih bolesti.

Svake godine kardiovaskularne bolesti odnose milione života širom sveta, a ova ozbiljna pojava postaje sve učestalija, pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrtnosti u Srbiji.

Otvarajući kongres, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković istakao je da Srbija ostaje posvećena ulaganju u celokupan zdravstveni sistem, kao i u razvoj lečenja i prevencije kardiovaskularnih bolesti, s obzirom na činjenicu da ta oboljenja predstavljaju uzrok više od 50 odsto smrtnih ishoda, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

"U prethodnom periodu znatno su ojačani kapaciteti kliničkih centara i instituta, kao i opštih bolnica na teritoriji cele Srbije, kako nabavkom nove opreme, tako i poboljšanjem uslova za boravak pacijenata, ali i rad zaposlenih", rekao je Gojković i dodao da je rezultat toga mnogo bolja zdravstvena zaštita svih kardiovaskularnih bolesnika, smanjenje lista čekanja, kao i zadovoljstvo svih pružalaca zdravstvenih usluga.

Kako se navodi, na otvaranju kongresa poručeno je i to da država nastavlja da pruža podršku uvođenju novih savremenih procedura praćenih tehnološkim razvojem kao i jačanjem kadrovskih kapaciteta, zapošljavanjem i edukacijom novih mladih lekara.