24. oktobar 2023 13:11

Mirović: U Zrenjaninu prva magnetna rezonanca u funkciji od ponedeljka

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADA AP VOJVODINE/ANDREJ PAP

ZRENJANIN - Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović posetio je danas Opštu bolnicu „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu, i nakon obilaska najavio da će novi aparat za magnetnu rezonancu biti pušten u funkciju od ponedeljka.

Mirović je istakao da je ovo prvi aparat za magnetnu rezonancu u istoriji ove bolnice, koji će značajno rasteretiti Klinički centar Vojvodine i Institut u Kamenici.

Service Photo Gallery

Izgradili smo novi objekat u okviru bolnice i nabavili aparat koji je prvobitno nekoliko godina bio u funkciji Kliničkog centra Vojvodine. Imamo dovoljno CT skenera, ultrazvuk aparata, a nabavljamo i novi digitalni mamograf. Ovde imamo sve neophodne uslove da sve veći broj mladih lekara i specijalizanata realizuje sve zdravstvene procedure u Opštoj bolnici u Zrenjaninu, kazao je Mirović.

On je dodao da će ova vrsta ulaganja omogućiti bržu dijagnozu i lečenje velikog broja ljudi iz Srednjobanatskog okruga.

Direktor Opšte bolnice “Đorđe Joanović” dr Igor Kitaresku istakao je da će se prvo raditi urgentna hitna dijagnostika, nakon čega će se preći i na druge organske sisteme.

Liste čekanja za sada postoje, budući da je nov objekat u pitanju. Mi ćemo imati 13 radiologa koji će raditi na ovom magnetu, a za početak planiramo da radimo pre podne i svakog dana će biti pregledano blizu 15 pacijenata. Prvobitno krećemo sa snimanjem glave i kičmene moždine, a zatim i abdomena i male karlice, rekao je Kitaresku.

Prema rečima gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure, u proteklih sedam godina je u ovom gradu u zdravstveni sistem zaštite uloženo 500 miliona dinara.

Ovaj vid nabavke magnetne rezonance je samo jedan od planiranih ulaganja u narednom periodu. Verujem da će ova nabavka dići na još veći nivo sistem zdravstvenih usluga na teritoriji grada Zrenjanina, kazao je Salapura.

Predsednik Pokrajinske vlade je nakon obilaska najavio i da su u toku završni radovi i nabavljanje opreme za Institut “Kamenica 3”, koji bi trebalo da bude završen do Nove godine.