25. oktobar 2023 18:18

Istoričar Đurđev: Do eskalacije sukoba između Izraela i Palestine dovela Netanjahuova vlada

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Istoričar i direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, Petar Đurđev izjavio je danas da je do eskalacije sukoba koji se trenutno dešava na teritoriji Pojasa Gaze dovela vlada izraelskog premijera Benjamina Netanjahua koja je, kako je rekao, otvoreno desničarska.

Đurđev je za Tanjug, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da je vlada Netanjahua tokom prethodne dve godine povećala napetost između Arapa i Izraelaca.

Kako smatra, put ka ovom sukobu započet je pre sedam godina.
Intext service Video

"Bio sam dva puta u Izraelu, kao i na Zapadnoj obali. Negde se od 2016. godine mogao osetiti ovaj put, koji je nažalost doveo do krvavog sukoba, ogromne pogibije na obe strane, zastrašujućeg terorističkog napada Hamasa i zatim brutalnog odgovora Izraela", rekao je Đurđev.

Dodao je da su prve naznake postojale još 10 godina ranije.

"Faktički od 2006. godine kada je Hamas preuzeo vlast u pojasu Gaze. Tada je počela izgradnja odbrambenog zida, uvođenja strogog sistema kontrolisanja kretanja stanovnika. Mislim da je tada Izrael preuzeo strategiju u kojoj je pokušao da održi stanje bez ikakve ideje kako da zadovolji Palestince i krene ka formiranju dve države", rekao je Đurđev.

Istoričar naglašava da svi moraju da shvate da arapski svet danas nije onaj iz 1991. godine.

"Oni su od 2001. godine imali ogroman vojnički, tehnološki, ekonomski i populacioni napredak. Uz to, tehnološka superiornost koje su nekada imale Sjedinjene Države je gotovo nestala. Takođe, i ideja o bespoštenom vazdušnom ratu je apsolutno nestala, jer su i druge države ovladale modernim sistemima", naveo je istoričar Đurđev.