26. oktobar 2023 13:58

Srpska lista poziva na otkrivanje počinioca napada na crkvu u Osojanu

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

KOSOVSKA MITROVICA - Srpska lista pozvala je danas sve odgovorne da se najhitnije uključe i otkriju počinioce napada na crkvu u srpskom povratničkom selu Osojane, kao i odgovornih za preoravanje srpskog groblja u Kosovskoj Mitrovici i progon igumana manastira Devine vode.

"Sistemsko proterivanje Srba i zatiranje srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji pod režimom Aljbina Kurtija nastavlja se svakodnevno. Na udaru esktremista se nalaze naši građani, naše zdravstvene ustanove, a kao što je uvek bilo, sudbinu srpskog naroda deli i naša Srpska pravoslavna crkva", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Kako se navodi nakon stigmatiziranja naših manastira na najružniji način, progona monaha, skrnavljenja i prekopavanja srpskog pravoslavnog groblja rano jutros u metohijskom selu Osojanu, u opštini Istok obijena je crkva Svetog Arhangela Gavrila.

"Ovaj sramni čin, je još jedan u nizu pokazatelja stanja ljudskih i verskih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, pod režimom Aljbina Kurtija, ali i odnos koji nadležne lokalne i međunarodne institucije pokazuju po pitanju poštovanja svojih obaveza prema mandatima koji su im povereni", navodi se u saopštenju.