27. oktobar 2023 12:11

Marko Matić: Važno što su razgovorima u Briselu prisustvovali ključni evropski lideri

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Matić: Važno što su razgovorima u Briselu prisustvovali ključni evropski lideri

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktor Centra za odgovorne medije Marko Matić ocenio je danas da je važno što su razgovori u Briselu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nastavljeni u pojačanom formatu od strane EU i da prisustvo ključnih evropskih lidera šalje poruku da je EU spremna da mnogo snažnije "stane iza dijaloga i iza implementacije onoga što je dogovoreno, u narednom periodu".

Matić je povodom odvojenih sastanaka koje su lideri EU juče u Briselu imali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremnih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem rekao i da je dobro da se razgovora o ZSO, jer na taj način može da dođe do kompromisa.

"Kada nema razgovora imamo ono što se događalo na terenu, što uvek vodi sukobima i incidentima, i nastavku terora Kurtijevog režima prema Srbima koji žive na KiM", rekao je Matić.

On je ocenio da je organizovanje izbora u severnim opštinama na Kosovu i Metohiji i započinjanje procesa formiranja ZSO, uz preciznije definisanje, ključno za deeskalaciju situacije na KiM.

On smatra da u smirivanju tenzija u bezbednosnom smislu, KFOR i Euleks moraju da odigraju značajniju ulogu u odnosu na onu koju su do sada igrali, odnosno da moraju mnogo aktivnije da pristupe rešavanju tog problema.

"Nakon toga, organizacija izbora u severnim opštinama, povratak Srba u lokalne institucije, a onda da krenemo u formiranje ZSO, za koju još uvek nemamo pristanak prištinske strane", rekao je Matić.

On je podsetio da je Priština potpisala Birselski sporazum 2013. godine, da 10 godina postoji njihova obaveza, ali da se odatle nije daleko otišlo, osim par predloga statuta ZSO, koji su do sada svi odbačeni.

"Mislim da je to logičan redosled poteza kako bismo došli do izlaska iz slepe ulice", ocenio je on.