28. oktobar 2023 11:38

Selaković svečano uručuo Boračke spomenice borcima u Babušnici

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BABUŠNICA - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković uručio je danas Boračke spomenice borcima, ratnim vojnim invalidima i porodicama palih boraca sa teritorije opštine Babušnica.

Ministar Selaković je naveo da je izuzetno važno što je danas u Babušnici kako bi dan proveo sa srpskim borcima, a ne samo da im uruči Boračke spomenice kao svojevrstan simbol i vid zahvalnosti otadžbine za ono što su oni učinili i dali za nju u najboljem periodu svog života.

"Uveren sam da smo sada u vremenu u kojem smo, kao što je Cvijić rekao, napravili kuću na putu, a prvi put upravo u ovih desetak godina, zahvaljujući jednoj ozbiljnoj politici predsednika Aleksandra Vučića, mi na tom putu naplaćujemo drumarinu", istakao je Selaković u Domu kulture.

Naveo je da Srbija ne ratuje, ne sukobljava se, već se trudi da svako ko tim putem prođe, bude zadovoljan, a da Srbija svoju kuću ojačava, uzdiže i unapređuje.

"Da gradimo nove puteve, da gradimo brze pruge, da obnavljamo škole, gradimo nove bolnice i najvažnije, otvaramo nova radna mesta, kako bismo našim građanima omogućili da od svoga rada pristojno žive i zarađuju", rekao je Selaković.

Dodao je da kada su stvari postavljene na takav nivo i kada je Srbija, za deset godina, uspela da udvostruči BDP, stekli su se uslovi da se napravi materijalna osnova kako bi Srbija pomogla onima koji su za nju ratovali i koji su je branili onda kada je to bilo najteže.

"Mi ovde nismo danas samo da uručimo spomenice i na takav način pokažemo zahvalnost, već smo ovde da ispromovišemo i činjenicu da je boračka legitimacija od nedavno više od kartice pogodnosti, da je sve veći i veći, nedeljom za nedelju, broj kompanija koje nude različite vrste pogodnosti onima koji nose boračku legitimaciju", rekao je Selaković.

Ministar je naveo da je uveren da će i žitelji Babušnice, koji su bili borci u Odbrambeno-otadžbinskom ratu devedesetih godina, sada sa tom karticom moći da ostvare i ozbiljne pogodnosti za sebe i svoje porodice.

"Zahvaljujući ozbiljnim ekonomskim reformama koje je predvodio predsednik Vučić, mi danas možemo da se pohvalimo da prvi put kao društvo vodimo brigu o našim palim borcima, odnosno o porodicama palih boraca i ratnim vojnim invalidima", rekao je Selaković.

Istakao je da ratni vojni invalid prve kategorije danas u Srbiji prima 360 hiljada dinara mesečno, a da svaki član porodice palog borca prima 100 hiljada dinara mesečno ponaosob.

"Ovom našom akcijom mi brinemo o onoj najširoj kategoriji, ljudima koji su živi izašli iz rata i pokazujemo da će imati neku vrstu pogodnosti, a nadamo se od naredne nedelje i novim kompanijama i mestima, gde će te pogodnosti biti bolje, a to prvi put država Srbija radi zahvaljujući predsedniku Srbije koji je inicirao donošenje zakona", rekao je Selaković.

Kada je reč o tome ko ostvaruje pravo na status borca, Selaković je objasnio da svaki građanin može da inicira postupak utvrđivanja svog statusa i ostvarivanja prava i da se to radi u zgradama opštinskih odnosno gradskih uprava, kao i da to pravo može da se ostvari u efikasnom, brzom i kvalitetnom postupku.

"Takođe, pozivam sve one koji nisu iskoristili svoje pravo da utvrde svoj borački status i da to urade u što skorijem roku kako bi dobili legitimaciju i na taj način oživeli sve one pogodnosti koje sleduju", rekao je Selaković.

Naveo je i da će verovatno od ponedeljka preći broj registrovanih palih boraca kao i da je već pređen broj od 60 hiljada korisnika prava boračko-invalidske zaštite.

"Pre godinu dana, kada sam došao na mesto ministra nadležnog za boračka pitanja, broj registrovanih boraca bio je 25 hiljada, a mi smo sad došli do 40 hiljada što je povećanje od 60 odsto za svega nekoliko meseci vođenja kampanje, što pokazuje da su ljudi postali zainteresovani i da hoće da utvrde svoj status", rekao je Selaković.