29. oktobar 2023 12:39

Vučić: Za sada smo uspevali da sačuvamo svoju poziciju, ali postaje sve teže

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao danas da je Srbija za sada uspevala da sačuva KiM i svoj ekonomski napredak, ali da to postaje sve teže. 

On je na TV Prva, odgovarajući na pitanje, da li može Srbija da ostane na ovim pozicijama što se tiče KiM, a da sačuva svoju budućnost, rekao da smo do sada to uspevali.

"Za sada smo uspevali, iako je to veoma teško i postaje sve teže. Mi smo, ne zaboravite, jedina zemlja koja još malo pa dve godine nije uvela sankcije Rusiji u Evropi, celoj. Dakle, iako je to izgledalo nemoguće, da će rat trajati mesec dana. Iako su sada svi u Srbiji okrenuli ploču i počeli da govore kako je odavno trebalo da uvodimo sankcije, koji su me kritikovali u onoj prošloj kampanji zato što nisam bio dovoljno otresit, dovoljno jasan. Ja sam se samo trudio da zaštitim zemlju i da vodim odgovornu i ozbiljnu politiku. Tako da, još nije doteralo cara do duvara po tom pitanju. Kada bude, ja neću to da krijem od naroda, onda ću to reći ljudima", rekao je Vučić.

 Za mene je politika moralna kategorija, da iza mene ostanu rezultati

Aleksandar Vučić izjavio je danas da je njega politika je visoko moralna kategorija, da ga ne zanima vlast, već da iza njega ostanu rezultati.

"Ja hoću da kad budete govorili o meni, na najužasniji način, da morate da kažete da je to bilo 15 godina mira, 15 godina stabilnosti, 15 godina najbržeg napretka i plata i penzija, 15 godina najbrže izgradnje puteva pruga, 15 godina najviše izgrađenih bolnica. I to ne možete da demantujete, 15 godina najvišeg nivoa zaposlenosti na teritoriji Srbije. I to ne možete da negirate. I to ne možete da pobedite", rekao je Vućić na TV Prva. 

Zamoljen da prokomentariše to što je predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović podneo krivične prijave zbog plakata na kojima je on prikazan u ustaškoj uniformi, a zatim i njegovu izjavu da je Manastir Banjska  regionalni centar za terorizam, Vučić je odgovorio da je Grbovićeva tvrdnja nedvosmislena i brutalna laž i napad na srpsku crkvu, napad na srpsku državu i na svakog Srbina na KiM.

O pomoći Hilandaru: Ne bih se poredio sa Aleksandrom Obrenovićem

Predsednik Srbije je danas komentarišući izjavu bivšeg reprezentativca Dejana Tomaševića da je porodica Vučić najveći ktitor manastira Hilandar od kralja Milutina, izjavio da je Srbija mnogo pomogla manastiru i da je on u mnogome uticao na državu da to čini.

"Srbija je pomogla mnogo. Moja lična uloga je utoliko što sam razgovarao i uticao na to da država Srbija pomogne, a i sam sam ja, a i moja porodica u mnogo navrata pomagali manastiru Hilandar koliko smo mogli",  rekao je Vučić na TV Prva na konstataciju voditeljke da ne priča o Hilandaru, a da je Tomašević rekao da je nedavno u razgovoru sa monasima saznao da je Vučić najveći ktitor manastira posle kralja Milutina.

Vučić je podsetio da je manastir Hilandar jedna od naših najvećih svetinja, za neke prva, za neke druga. 

Napadaju me, jer sa mnom nema tajnih dogovora

Vučić je prokomentarisao danas predizborni spot opozicije u kome je on meta kritike, rekavši da je 86 odsto kritika u digitalnoj sferi usmereno protiv njega, a preostalih 14 odsto na sve ostale političare iz vlasti i opozicije.

U spotu su, inače, Vučića nazvali "lažnim šahistom, neuspešnim huliganom, izdajnikom sopstvene generacije...".

"Nisam ja lažni šahista, jer nisam šahista, ja volim da igram šah. Ali pošto su oni pravi šahisti, evo pristajem da igram šah protiv svih nosilaca liste, da se skupe njih 15 sa desnice i levice, i dajem meni pet minuta fore na satu, njima 15 i pobediću ih svih 15", rekao je Vučić na TV Prva.

Spremni smo da ispunjavamo stvari koje se ne tiču priznanja i UN

Predsednik Srbije je izjavio danas da Srbija danas posle razgovora u Briselu nije u lakoj poziciji, ali je poručio da građani nemaju razloga za veliku brigu.

"Izdržali smo, izdržaćemo i guraćemo zemlju napred", rekao je Vučić na TV Prva.

Vučić je ponovio ono što je rekao i u parlamentu, da je Srbija spremna da ispunjava stvari u vezi sa KiM koje se ne tiču priznanja de fakto i de jure nezavisnosti Kosova i članstva u UN.

Ne postoji rok za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine

Aleksandar Vučić je rekao danas da ne postoji nikakav vremenski rok za postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"To su besmislice. Mislim, o tim datumima se govori već godinama. Pedeseti put slušam o nekakvom vremenskom okviru ili kako oni kažu tamo tajmlajnu. To nema nikakvog smisla", rekao je Vučić za TV odgovarajući na pitanje da li je Srbija sada u pat poziciji nakon dešavanja u Banjskoj i da li se očekuje da do februara Beograd i Priština postignu sporazum.

On je dodao da je pozicija Srba na KiM sada veoma teška

Svet na ivici globalnog sukoba, Srbija spremna za velike krize

Vučić je izjavio da veruje da je svet na ivici svetskog sukoba, ali da je Srbija danas spremnija za velike krize nego pre pet, 10 ili 15 godina.

"Ceo svet ide u lošem smeru, zato nam je potrebna sigurnost, stabilnost, zato nam je potrebno da brinemo o svojoj zemlji, da čuvamo svoju zemlju, a ne da napadamo svoju zemlju na svakom koraku, kao što to neki rade", poručio je Vučić na TV Prva. 

Dodao je da Srbija nije onoliko jaka koliko bi on želeo da bude. 

Izbore raspisujem u sredu ili četvrtak, ispunjeni svi zahtevi

Predsednik Srbije je rekao danas da će izbore raspisati najverovatnije u sredu ili četvrtak i da su ispunjeni svi zahtevi koji su bili postavljeni. 

Vučić je na TV Prva rekao da je vlast ispunila sve zahteve koji su bili postavljeni. 

"Ne znam tačno, sredu ili četvrtak. Ali za sedamnaesti, to je jasno. Za sedamnaesti, da. Ispunili smo sve zahteve i one nepisane i one pogrešno napisane. Sve smo zahteve ispunili. Samo se, vidim, ne hvale time, pošto oni nikada ni jedan zahtev nisu ispunili. Mi ispunjavamo. Za nas su predstavnici bivšeg režima, takođe predstavnici značajnog dela građanstva. Mi njih poštujemo. Oni žele povratak na vlast", rekao je Vučić. 

Sve jedno glasate li za levicu ili desnicu, oni su se zajedno dogovorili

Vučić je rekao danas da je potpuno sve jedno za koga će se građani Srbije koji budu glasali za opoziciju opredeliti, da li za "levicu" ili "desnicu" jer je jasno da su oni svi zajedno i da su se već dogovorili.

Vučić je za TV Prva ocenio da će predstavnici opozicije, ukoliko pobede na izborima, vratiti zemlju u prošlost i da će je ponovo razoriti.

"To su već jednom učinili, to nije pretpostavka pa da nagađate, to su već jedan put učinili. Učinili bi to ponovo sa još razornijim posledicama, i ljudi to u Srbiji moraju da znaju. I potpuno je sve jedno da li glasate za levicu i desnicu, potpuno je sve jedno. Zato što na kraju, kao što ste videli, oni su svi zajedno i već su se sve dogovorili", rekao je Vučić.

Srbija ima rezerve na najvišem nivou,interesovanje za naše oružje ogromno

Vučić je izjavio danas da Srbija ima obezbeđene rezerve na najvišem istorijskom nivou, da je između ostalog interesovanje za naše oružje, vojno oruđe i municiju ogromno - što pokazuje činjenica da svi žele sa Srbijom da poptisuju ugovore na 50 godina. 

"Nama su i zlatne rezereve na najvišem nivou u istoriji i plate su nam na najvišem nivou, devizne. Obezbedili smo po glavi stanovnika dva kilograma soli,  šećera mnogo više, za svakoga da ima od ribe do graška, ako izbije svetski rat, tako pravi domaćini rade", rekao je Vučić.

Predsednik je naglasio da su isto tako obezbeđeni vojni stokovi. 

Vodim računa da se ponašam domaćinski, biće mamografa u svakom mestu

Aleksandar Vučić je izjavio danas da uvek vodi računa da se ponaša domaćinski i bude obavešten o svemu što u zemlji nedostaje ili treba da se uradi, kao što je to bio slučaj sa mamografima, ali da su pritisci u vezi sa pitanjem KiM ogromni i situacija uvek neizvesna. 

"Da budem sasvim otvoren, nekako najkrivlji, jer uvek gledate da se ponašate domaćinski, ali baviti se Kosovom užasno je teško, tu je mnogo pritisaka, čekate koji će papir sledeći da vam iznesu, ne zato što niste pristali na nešto nego ako prođe - prođe", rekao je predsednik gostujući na TV Prva. 

On je dodao da pored "1.000 drugih stvari" kao što su nabavka respiratora u koroni, hitna nabavka vakcina, mu je jako teško, jer prođu stvari za koje je mislio da je nemoguće da nisu bile prioritetne. 

Do kraja 2027. prosečna plata iznosiće 1.400 evra, penzija 620 evra na nivou Srbije

Vučić je rekao danas da će sačekati šta MMF ima da kaže u utorak i da će se tada pojaviti sa programom za naredne četiri godine, koji podrazumeva da će prosečna plata do kraja 2027. godine iznositi 1.400 evra na nivou cele Srbije, dok će u Beogradu iznositi 1.700 evra.

"Dolazimo u red uređenih evropskih zemalja. To je više nego što je prosečna plata danas u Hrvatskoj. Dakle smanjili smo naš zaostatak samo za četiri godine, govorimo o toj vrsti životnog standarda, a nekada je bilo 30 godina zaostatka", ocenio je Vučić. 
Kako kaže, prema programu do kraja 2027. godine penzije će iznositi 620 evra. 

"Kada uporedite sa 202 evra koliko su penzije iznosile 2012. godine, to je kvantni skok. Ono što je za nas važno jeste da obrišemo taj prag siromaštva, da ne postoji taj broj siromašnih ljudi, da minimalna zarada 2027. godine bude najmanje 650 evra", istakao je Vučić. 

Studenti i penzioneri imaće popust na vozne i avionske karte

Predsednik je izjavio danas da će pored popusta za vlasnike penzionerskih kartica koji iznosi 30 odsto za vozne karte "Srbija voza" i 15 odsto na avio karte, popust dobiti i studenti koji će sa svojim studentskim karticama imati 20 odsto popusta na vozne karte "Srbija voza" i 10 odsto na avio karte "Er Srbije". 

"Ja mislim da je to za naše najmlađe i najstarije gotovo neverovatan popust. Time se naše nacionalne kompanije odriču profita. To je naša želja da dodatno pomognemo i penzionerima i studentima, ali da istovremeno popularizujemo naše vozove i našu 'Er Srbiju' koja je najbolja avio kompanija u regionu", rekao je Vučić za TV Prva. 

Vučić je podsetio da je Srbija u poslednjih nekoliko godina za vreme ratnih kriza i pandemija Kovid 19 slala avione kako bi vratila građane iz inostranstva u Srbiju. 

Oko 1. decembra biće isplaćeno 10.000 dinara za korisnike socijalne pomoći

Vučić je izjavio danas da će oko 1. decembra biti isplaćeno po 10.000 dinara korisnicima socijalne pomoći, kao i za tuđu negu i pomoć koju dobijaju slepi ljudi, dementni i stariji sa neizlečivim bolestima.

Predsednik je gostujući na TV Prva govorio i o popustima za penzionere i studente, a nakon toga je dodao da ima još dobrih vesti.

"Negde oko 1. decembra korisnicima socijalne pomoći isplatićemo po 10.000 dinara. To je za njih ogroman novac da znate, zato što ta socijalna pomoć nije mnogo veća od toga. Ne zaboravite, to je socijalna pomoć. Ljudima koji su u stanju socijalne potrebe", rekao je predsednik.

Izlazimo sa programom po kome će prosečna plata biti 1 400 evra do kraja 2027. godine

"Čekamo u utorak šta će da kaže MMF, a onda izlazimo sa programom po kome će prosečna plata biti 1 400 evra do kraja 2027 godine, tada će u Beogradu plata biti 1 700 evra, penzije će biti 620 evra, a da se prag siromaštva obriše i da minimalna zarada bude najmanje 650 evra", rekao je Vučić.