30. oktobar 2023 17:52

Marko Blažić: Hezbolah ima veći kapacitet od Hamasa, njegovo učešće menja situaciju

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost ocenio je danas će situacija na Bliskom istoku, u slučaju da se libanski pokret Hezbolah punim kapacitetom uključi u sukob Izrael i palestinskog Hamasa, biti potpuno drugačija od one kakva je sada, navodeći da Hezbolah ima mnogo veći kapacitet od Hamasa.

Blažić je za Tanjug istakao da Hezbolah čeka da se Izrael "zaglavi" u urbanom ratovanju i suoči sa prvim većim problemima.

"To će mu dati operativnu prednost, kapaciteti Hezbolaha su mnogo veći od kapaciteta Hamasa", istakao je Blažić.

Kako je rekao, buduća saradnja Hezolaha i Hamasa je neupitna, bez obzira na njihova dosadašnja ideološka mimoilaženja.

"Oni će sve nesuglasice staviti po strani jer imaju zajedničkog neprijatelja", rekao je Blažić.

Kada je reč o prodoru Izraela u Pojas Gaze, Blažić naglašava da je on vrlo spor jer Hamas spremno dočekuje i zaustavlja sva prodiranja.

"Jutros smo imali značajniji prodor kopnenih snaga Izraela na teritoriju Gaze. Uspeli su da preseku glavnu rutu koja povezuje sever i jug. Ali, nedugo potom su se povukli i to je zapravo suština ovog rata. Koliko god mogu brzo da prodru uvek postoje ti džepovi, zaleđina neprijatelja, u ovom slučaju Hamasa", rekao je Blažić.

Dodao je da je potrebno da prođu dani, pa čak i nedelje, "da bismo mogli da kažemo da je Izrael zaista osvojio nešto".

"Ovo će teći vrlo sporo, vidimo da su se Izraelci odlučili na racije, da upadnu pa izađu, ali sve je to plitko i Hamas je spreman na to", naglasio je Blažić.

Po pitanju drugih država koje bi potencijalno mogle da se uključe u sukob, Blažić je rekao da je pitanje kako će se Egipat postaviti u ovom sukobu, dok sa druge strane, na primer Iran, nema potrebe da se uključi u sukob.