31. oktobar 2023 14:28

Potpisani ugovori za zamenu kotlova u toplanama i javnim ustanovama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Potpisani ugovori za zamenu kotlova u toplanama i javnim ustanovama

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE/JOVANA ROŠUL

BEOGRAD - Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas ugovore za zamenu kotlova u toplanama i javnim ustanovama sa predstavnicima 12 jedinica lokalne samouprave, u okviru drugog javnog konkursa raspisanog 2023. godine, kome je cilj unapređenje kvaliteta vazduha.

Vujović je navela da je kroz prvi konkurs, koji je ministarstvo sprovelo ove godine, obezbeđena podrška za 27 gradova i opština, kako bi zamenom kotlova u toplanama i javnim ustanovama smanjili aerozagađenje, saopštilo je resorno ministarstvo.

"Obezbeđivanjem dodatnih sredstava, nastavljamo da radimo na ostvarenju jednog od prioritetnih ciljeva ministarstva na čijem sam čelu, a to je bolji kvalitet vazduha za sve. Realizacijom projekata po ovom javnom konkursu kotlovi na ugalj i mazut biće zamenjenii kotlovima na ekološki prihvatljivije energente u 14 osnovnih škola, dve predškolske ustanove, dve zgrade opštinske uprave, tri doma zdravlja i jednoj ustanovi doma kulture", rekla je Vujović.

Ministarstvo zaštite životne sredine raspisuje konkurse za zamenu kotlova treću godinu zaredom, a ove godine raspisana su dva konkursa kroz koje je gradovima i opštinama za zamenu kotlova stavljeno na raspolaganje 340 miliona dinara.

Po drugom ovogodišnjem konkursu, sredstva su dodeljena za projekte u 12 jedinica lokalne samoupre i to opštinama Lučani, Prijepolje, Opovo, Aleksinac, Vladimirci, Kanjiža, Despotovac, Vrbas, Trgovište, Bojnik i gradovima Sremska Mitrovica i Pančevo.