3. novembar 2023 09:19

Đerlek: Sufinansirano je oko 80 razvojnih projekata širom Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đerlek: Sufinansirano je oko 80 razvojnih projekata širom Srbije

Foto: KABINET MINISTRA ZA RAVNOMERNI REGIONALNI RAZVOJ/ MILOŠ PERIĆ

BEOGRAD - Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj Edin Đerlek rekao je danas da je u prethodnom periodu ministarstvo sufinansirano oko 80 projekata širom Srbije, koji za cilj imaju regionalni rast i razvoj, i u koje je do sad uloženo 325 miliona dinara.

"Mi smo pre svega počeli od jedne analize, sveobuhvatne analize stanja na terenu koja je podrazumevala sastanke i razgovore sa svim subjektima regionalnog razvoja. Posetili smo većinu lokalnih samouprava i razgovarali sa njihovim predstavnicima o tome šta su izazovi i problemi, i šta su to potencijali unutar okruga i regiona. Nakon te analize stanja smo zapravo ušli u izradu programa o podsticanju regionalnog rasta i razvoja", rekao je Đerlek za RTS.

On je dodao da je paralelno sa tim procesom urađeno takozvano "redizajniranje strateškog institucionalnog okvira", koje podrazumeva izmene zakona, donošenje nove strategije, metodologije i liste razvijenosti.

"Krenuli smo da radimo novu metodologiju kako bismo imali realnu sliku na terenu. Sufinansirali smo blizu 80 razvojnih projekata širom Srbije. Tu mislim na jug, istok Srbije, na Šumadiju, zapadnu Srbiju, Sandžak, sve sandžačke opštine, ali i na Vojvodinu", naveo je Đerlek.

Đerlek rekao da je ministarstvo sufinansiralo projekte u udelu u većini slučajeva od 80 odsto.

"Mi smo uložili 325 miliona do sada. Međutim uspeli smo štednjom i rebalansom da obezbedimo još dodatnih 38 miliona, što znači da ćemo sprovesti nove ugovore. Sufinansiraćemo nove projekte i do kraja godine ćemo imati blizu 90 razvojnih projekata širom Srbije", rekao je Đerlek.

Đerlek je pojasnio da se među 80 projekata koje je sufinansirala vlada nalaze oni iz oblasti infrastrukture, komunalne infrastrukture, putne infrastrukture.

"Mislim na izgradnju kanalizacione mreže, vodovodne mreže. To je važno jer u nekim opštinama postoje visinska naselja, gde postoje mnoga domaćinstva koja nemaju stabilno vodosnabdevanje, nemaju vodu, nemaju vodu za piće. Veoma sam ponosan što smo uspeli da sufinansiramo tako važne projekte. To su životno važni projekti", rekao je Đerlek.

Ministar navodi da nije zaboravljena ni poslovna infrastruktura.

"Sufinansirali smo izgradnju i opremanje industrijskih poslovnih zona, a one su zapravo osnovni preduslov za dovođenje investitora, a oni dovode do otvaranja novih radnih mesta i to je ono što nam podiže regione, što nam daje rast i razvoj. To je jedan od osnovnih pokretača rasta i razvoja", kazao je ministar.

Ministar dodaje da je ulagano i u socijalnu infrastrukturu - poput kulturnih centara, dečijih igrališta, sportske infrastrukture.

"To je važno jer ljudi ostaju u svojim sredinama ne samo zbog ekonomskog blagostanja, već i zbog sadržaja koje imaju. Zato smo gledali da im omogućimo minimum sadržaja da u svetlu ovih negativnih demografskih trendova ostanu tu na svom ognjištu. Da ostanu u svojim sredinama gde su porasli, gde su rođeni. To nam je jako važno", rekao je Đerlek.