3. novembar 2023 14:45

Vesić: U poslednjih deset godina izgrađeno je najviše auto-puteva u istoriji Srbije

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da je Srbija u u poslednjih 10 godina izgradila najviše kilometara auto-puteva u svojoj istoriji.

Vesić je demantovao pisanja pojedinih medija da je Srbija u periodu od 2001. do 2012. godine izgradila čak 476 kilometara auto-puteva punog profila.

"Da li se bilo koja građanka i građanin Srbije seća koji je to novi auto-put otvoren za vreme vlasti Zorana Živkovića, Borisa Tadića i Dragana Đilasa? Nijedan novi auto-put nisu završili, ali zato nas Dragan Šolak bezočno ubeđuje da su njegovi političku puleni izgradili nešto što ne postoji. Da nije žalosno bilo bi smešno", napisao je Vesić na Fejsbuku.

On je istakao da je u periodu od 2000. do 2012. godine izgrađeno tačno 42,6 kilometara auto-puteva punog profila.

"Tačnije, dograđeno na Titovim auto-putevima pošto nijedan novi auto-put nisu sagradili. Istina je da je u periodu od 2013. godine do danas izgrađeno čak 385 kilometara auto-puteva punog profila", naveo je Vesić.

"Pošto se putevi grade i rehabilituju od asfalta, a ne od laži i magle, kako to Šolak misli, da pogledamo zvanične podatke koliko se asfalta proizvodilo i uvozilo u ovom veku. U Srbiji je za izgradnju i rehabilitaciju putne infrastrukture 2013. godine proizvedeno 2.122.990 tona asfalta. U 2023. godini biti u Srbiji biće proizvedeno i ugrađeno 6.500.000 tona asfalta, što je rast od 306 odsto", napomenuo je Vesić.

Zato bi, kaže, bilo lepo da "Šolakovi mediji" pronađu i pokažu jedan centimetar auto-puteva više od onih 42,6 kilometara, koliko su "njihovi politički favoriti dogradili od 2000. do 2012. godine".

"Samo jedan centimetar. I da Tadiću, Živkoviću i Đilasu ne dodaju auto-puteve koje je Tito gradio u Jugoslaviji u prošlo veku. Smešno je kako zaboravljeni i neuspešni predstavnici bivših vlasti pokušavaju da ubede građane u nemoguće, a to je da je za vreme vlasti Demokratske stranke izgrađeno i otvoreno više auto-puteva nego za vreme vlasti Aleksandra Vučića. Ovo je još jedan dokaz koliko opozicija potcenjuje građane i zašto moramo da ih pobedimo na izborima ubedljivije neko ikada do sada", napisao je Vesić.

Poručio je da će Srbija nastaviti da gradi auto-puteve i privlači nove investicije i vraća život u regione koji zbog izgradnje auto-puteva ponovo imaju šansu da se ekonomski razvijaju.

"To je naša politika, jer Srbija ne sme da stane", zaključio je ministar Vesić.