5. novembar 2023 14:06

Dejan Vuk Stanković: Samo vlast može da iznese teret ovih izbora

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je danas da samo vlast može da iznese teret predstojećih izbora, dok opozicima smatra da je jača nego što jeste.

"Ovi izbori za opoziciju deluje primamljivo jer misle da se energija sa protesta može pretočiti u novi politički kapital, posebno ako se nastavi sa potenciranjem nezadovoljstva građana akutuelnom političkom i ekonomskom situcijom", rekao je Stanković za Tanjug.

Naveo je i da srtranke opozicije "žive u iluziji da su jače nego što jesu", a da je s druge strane vlast "svesna svojih prednosti i malog rizika".

Stankvić kaže da ne postoje nikakvi objektivni razlozi za izbore, s obizirom na to da je postojala većina u parlamentu koja je dvotrećinska, vlast nije imala krizu legitimiteta niti je postojao sukob glavnih aktera u koaliciji oko političkih pitanja, što su najčešći razlozi zbog kojih se raspisuju izbori.

Smatra da su izbori ipak raspiani jer je to "stvar volje onih koji mogu o tome da odluče", kao i da postoji vrsta "medijske pokrivalice" jer je to opozicija tražila.

"Ovi izbori s obzirom na njihovu složenosti, gde imamo ih na četiri nivoa vlasti, deluju kao izbori koje lako može da dobije neko ko je u organizaciono-akcionom smislu moćnji nego njegov izaivač u opoziciji. U suštini imamo četiri liste, veliku armiju kontrolora i veliki novac koji je neophodan za vođenje kampanje", rekao je Stanković.

Na pitanje kako shvata to da vladajuća većina, kojoj je članstvo Srbije u EU strateški cilj, na početku kampanje targetira deo opozicije koji ima isti taj cilj, Stanković kaže da kod nas ne postoji političko zajedništvo oko državnog cilja.

"Naše članstvo u EU je uslovljeno rasvetljavanjem nasleđa ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Mi, za razliku od drugih država, imamo poglavlje 35 koje se tiče regulisanja odnosa sa Prištinom, gde je Beogradu jasno rečeno da se traži prizinanje nezavisnosti Kosova. Pitanje je koliko ćemo imati ljudi u parlamentu koji su spremni da idu evropskim zahtevima", rekao je Stanković.