6. novembar 2023 13:28

Jahel Vilan: Izrael neće stati, Hamas ne dozvoljava Palestincima da se evakuišu

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je danas da Izrael neće stati sa napadom na Hamas, i napomenuo da ako neko u svetu želi da manje Palestinaca bude ubijeno treba da izvrši pritisak na Hamas da im dozvoli da se evakuišu, jer je Hamas taj koji ih tera da ostaju kako bi ih koristili kao živi štit.

"Sve radimo po međunarodnom pravu. Dali smo brojna upozorenja civilnom stanovništvu da napusti borbene zone u južni deo Gaze gde je mnogo bezbednije, a ako neko u svetu želi da manje Palestinaca bude ubijeno, treba da izvrši sav pritisak na Hamas da im dozvoli da odu jer oni koji ne odlaze ostaju tamo jer ih Hamas tera na to da bi ih koristili kao živi štit, što je još jedno kršenje međunarodnog prava", rekao je on za Tanjug.

Intext service Video

Naglasio je da Hamas svuda sprovodi ratne zločine, počevši od napada na Izrael, što je, smatra on, bio mnogo veći stepen ratnih zločina, do toga da ne dozvoljava Palestincima u Gazi da se evakuišu u bezbednije delove Gaze.

Ambasador je napomenuo da se u Gazi i dalje nalazi 241 taoc, i dodao da pritisak međunarodne zajednice treba da ide u pravcu da se kidnapovani ljudi odmah oslobode, jer ako oni budu pušteni, moguće je da se dalje razgovara o mnogim drugim stvarima.

"Nemam nikakve informacije o tačnom načinu na koji vodimo operaciju u Gazi, ali radimo ono što smo rekli da ćemo uraditi, a to je da razbijemo svu infrastrukturu Hamasa", izjavio je Vilan.