8. novembar 2023 12:33

Blažić: Rešavanje pitanja KiM je ključno za napredak Srbije ka EU

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Mislim da je pitanje Kosova i Metohije u odnosima Srbije i Evropske unije, i napretka Srbije ka EU sad ključno, izjavio je danas Tanjugu Marko Blažić iz centra za društvenu stabilnost i dodao da će pregovori Beograda i Prištine diktirati dalji tempo otvaranja klastera, zatvaranja poglavlja i svega ostalog u procesu pregovora za članstvo u EU.

Izjavu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da je proširenje na vrhu agende EU, a da je Srbija jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka članstvu, Blažić je ocenio kao bitnu pohvalu i potvrdu da se Srbija zalaže i da je Srbiji i dalje strateški cilj članstvo u EU.

Napomenuo je da na putu do punopravnog članstva u EU Srbija mora da gleda i neke alternativne vidove saradnje, diverzifikaciju investicija, što je, dodaje on, jedan od zamerki koji se nalazi u izveštaju Evropske komisije za 2023. godinu.
Intext service Video

Prema njegovim rečima, Srbija ostaje posvećena putu ka članstvu u EU i u izveštaju Evropske komisije se vidi da je u većini oblasti pohvaljen rad Srbije.

"Možda bi formulacije bile drugačije da smo uveli sankcije Rusiji, da je naša politika usklađenija sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, i da ne pričamo o problemu KiM. Vidimo da su pregovori nesporno stali, da EU time nije zadovoljna. Te dve bitne stavke se odražavju na kompletan izveštaj i na sve druge članove izveštaja, od vladavine prava, ekonomskih parametara, javne uprave i svega ostalog što se nalazi u izveštaju", ocenio je on.

Blažić smatra da Beograd generalno može biti zadovoljan izveštajem Evropske komisije, jer se vidi da je Srbija posvećena reformama, da su doneti amandmani kada je reč o pravosuđu, što je, ističe on, EU više puta pohvalila,
Intext service Video

"U izveštaju EK pohvaljen je napredak u slobodi izražavanja, ali i izbornim uslovima kojima je Srbija izašla u susret. Setimo se da smo 2020. godine imali bojkot izbora, to više nije slučaj, imamo opoziciju u parlamentu i to su sve pomaci koje je EU pohvalila", rekao je on.

Naglasio je da će se ne uvođenje sankcija Rusiji i zastoj pregovora i puta ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, odraziti na sve ostale članove zveštaja Evropske komisije.

Kako je naveo, neophodno je da se opet krene u pregovore Beograda i Prištine, jer EU očekuje opipljive rezultate po pitanju deeskalacije na severu KiM, od ponovnih izbora u četiri opštine na severu Kosova, do povlačenja monoetničkih policijskih snaga.
Intext service Video