10. novembar 2023 15:38

RGZ ukazao na netačnost medijskih pisanja o postupku ispravke grešaka u katastru

Izvor: TANJUG

podeli vest

RGZ ukazao na netačnost medijskih pisanja o postupku ispravke grešaka u katastru

Foto: TANJUG/RGZ

BEOGRAD - Republički geodetski zavod (RGZ) izdao je danas saopštenje u kome navode da su u nedavnim medijskim izveštajima iznete netačne informacije u vezi sa postupkom ispravke grešaka u katastru, koje kažu da novim zakonskim izmenama građani moraju da plaćaju advokatu ukoliko je greška nastala u samom katastru.

Kako kažu iz RGZ, ove informacije nisu u skladu sa stvarnim postupcima i procedurama koje primenjuje Republički geodetski zavod na osnovu zakona i služe isključivo za dezinformisanje građana.

RGZ je naglasio da su tehničke greške u katastru nastale prekucavanjem skoro pa nemoguće i da su na nivou statističke greške, međutim, ukoliko do takve greške i dođe, građani imaju mogućnost da reaguju odmah nakon njihovog otkrivanja potpuno besplatno.

Ukoliko grešku otkriju u roku od 8 dana od njenog nastanka, građanima je omogućeno da podnesu žalbu i greška se odmah u samoj službi ispravlja.

Ovo je besplatan, transparentan i efikasan proces koji omogućava građanima da ostvare svoja prava izuzetno brzo, navodi se u saopštenju.

Ukoliko se greška primeti nakon dužeg vremenskog perioda postoji i elektronska usluga ePrimedbe na sajtu Republičkog geodetskog zavoda koja omogućava građanima da iz svog doma podnesu zahtev za ispravku greške.

Ova opcija je takođe besplatna i ne zahteva angažman advokata ili geodetske organizacije, u skladu je sa zakonskim regulativama i pruža građanima odgovarajuće sredstvo za rešavanje administrativnih problema bez ikakvih troškova.

RGZ je pozvao građane da proveravaju informacije u vezi sa postupkom upisa u katastar samo na sajtu Republičkog geodetskog zavoda, imajući u vidu da je u toku, kako kažu iz RGZ, "kampanja dezinformacija i zamena teza od strane interesnih grupa kako bi se građani zbunili u cilju vraćanja starog koruptivnog modela i bilo nastavljeno sa koruptivnim radnjama".

RGZ je istakao da ovo saopštenje ima za cilj da pruži tačne informacije i smanji zabunu u vezi sa pomenutim slučajem.