11. novembar 2023 17:59

Petar Milutinović: Međunarodna zajednica podržava nekonstruktivnu vlast u Prištini

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Petar Milutinović iz Instituta za evropske studije ocenio je danas da međunarodna zajednica podržava vrlo nekonstruktivnu prištinsku vlast, dok je za Srbiju imperativ spoljne politike da se, u saglasnosti sa zapadnim centrima moći, primora Priština da isporuči ono što je dogovorila, a što je jedini uslov da ceo region može da napreduje.

Milutinović smatra da je od prvoklasnog značaja da na severu Kosova i Metohije postoji situacija u kojoj će građani srpske nacionalnosti moći da žive normalnim životom u mirnom okruženju, navodeći da je ta evropska vrednost i civilizacijska tekovina narušena u ovoj situaciji.

Intext service Video

"Prvo kako uspostaviti mirnodobske uslove na severu Kosova i Metohije, pa onda dalje rešavati određena pitanja koja se tiču Zajednice srpskih opština (ZSO) ili pitanja nestalih lica koje takođe isto imaju prvoklasni značaj. I one uvek opterećuju taj proces normalizacije Beograda i Prištine zato što prištinska strana ne želi da izađe u susret Beogradu", rekao je Milutinović za Tanjug.

Govoreći o kompromisima oko formiranja ZSO, Milutinović je ocenio da će "zlatna sredina" biti ono što američki ambasador u Prištini kaže da jeste zlatna sredina i ono što on bude predložio moraće predstavnici privremenih institucija samouprave u Prištini da prihvate kao jedino rešenje.

"To se sada trenutno ne dešava zato što postoje određeni faktori koji onemogućavaju da SAD izvrše kompletan uticaj na prištinsku stranu. To je zato što sa druge strane postoje vrlo moćne države članice Evropske unije, koje se na neki način sukobljavaju sa SAD. Tu prevashodno mislim na Saveznu Republiku Nemačku, kojoj na jedan drugačiji način odgovara čitava ova situacija vezana za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i ona nastoji da tamo gde je moguće suzbija uticaj SAD", rekao je Milutinović.

Ocenio je da je predmet jučerašnjih razgovora između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Francuske Emanuela Makrona mogla biti stabilizacija prilika na severu Kosova i Metohije, ali i pomoć vlade Francuske u domenu procesa pristupanja Srbije EU.

Intext service Video

"Pretpostavljam da je predmet tog razgovora bila stabilizacija prilika na severu Kosova i Metohije, pomoć vlade Francuske u domenu bilateralne saradnje, u domenu procesa pristupanja Srbije EU, ali i u domenu humanitarne pomoći, pomoći bezbednosnih snaga Francuske, da se zaista dovedu prilike na severu Kosova i Metohije u takvo stanje da vi zaista možete da živite jednim normalnim svakodnevnim životom u jednom bezbednom, sigurnom okruženju", naveo je Milutinović za Tanjug.

Dodao je da je Francuska uvek bila skeptik vezano za proširenje Evropske unije, ali napominje da je ona na svoj način želela da ubrza proces proširenja usvajanjem revidirane metodologije 2020. godine, koja ima četiri elementa, na koje je Srbija pristala.

Milutinović navodi i da je Francuska uvek bila evroskeptik jer je tumačila proširenje Evropske unije kao jedan vid koristi koji ide u prilog Nemačkoj.

"Nemačka je vrlo često i vrlo jasno, decidno, uvek za proširenje Evropske unije, ali Francuska i ne toliko. I na taj način u stvari Francuska obuzdava Nemačku. Postoji jedan vid rivaliteta između te dve osovine. To je sa jedne strane, a sa druge strane imate rivalitet sa SAD", rekao je Milutinović.

Ocenio je da je novi izveštaj o napretku Srbije koji je donela Evropska komisija "praznik" za sve evrofilske organizacije i evrofilske građane i da je tu jasna ocena da postoju ograničen ili izvestan napredak u svim segmentima.

Milutinović je naveo da je izveštaj EK o Srbiji dobar prikaz mape puta za ono što Srbija može da uradi iduće godine.

Smatra da će američki i izbori za Evropski parlament koji slede naredne godine biti vrlo važni i da bi trebalo da potvrde geopolitički interes i Evropske unije i SAD da čitav ovaj region konačno pristupi jedinstvenom tržištu EU.

Milutinović je zaključio da je Srbiji potreban kontinuitet i stabilnost i da je implementacija ono što je sada najvažnije u pregovorima s Evropskom komisijom.

"Nije sada dovoljno samo usvojiti zakon u parlamentu i harmonizovati naš domaći zakon, domaće pravo sa evropskim. To što je usvojeno u parlamentu, zaista omogućiti privrednim subjektima, građanima da ostvare svoje pravo u Srbiji na konto tog zakona", rekao je Milutinović.