17. novembar 2023 15:13

Ministar Žigmanov učestvovao u dijalogu o multikulturalnosti i interkulturalnosti u Srbiji

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADA AP VOJVODINE / ANDREJ PAP

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov učestvovao je danas na društvenom dijalogu "Multikulturalnost i interkulturalnost u Republici Srbiji – dobre prakse i izazovi", održanom u Novom Sadu u organizaciji Ministarstva i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Na tom događaju, koji se odvija u sklopu obeležavanja svetski značajnog jubileja – 75 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i Međunarodnog dana tolerancije, Žigmanov je istakao da je za naše višenacionalno i pluralističko društvo od posebnog značaja pravo na izbor i izražavanje sopstvene kulturne pripadnosti, saopštilo je resorno ministarstvo.

On je dodao da Ministarstvo, u saradnji sa državnim organima i institucijama, organizacijama civilnog društva, kao i međunarodnim partnerima, do 10. decembra sprovodi program "75 dana za 75 godina Univerzalne deklaracije", sa ciljem da se ukaže na značaj univerzalnih vrednosti i kulture ljudskih prava, naročito mlađim generacijama.

Žigmanov je istakao da su kulturna prava sastavni deo ljudskih prava, univerzalna, nedeljiva i međusobno zavisna, podsećajući da član 27. Univerzalne deklaracije ističe da "svako ima pravo da slobodno učestvuje u kulturnom životu zajednice, da uživa u umetnosti i naučnom napretku i u dobrobiti koja otuda proističe".

U okviru dijaloga govorili su posebna savetnica potpredsednice Vlade i ministarke kulture Alma Rizvanović, državni sekretar u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija Dejan Parčetić, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, načelnik Sektora Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Viktor Pal, zamenica generalnog direktora Radio-televizije Vojvodine Sanja Jašarević Kužić, predsednik Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina Dalibor Nakić i v. d. šefa Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Nadia Ćuk.

Na panelima "Kultura kao osnov multukulturalnosti" i "Uloga medija – od multukulturalnosti do interkulturalnosti", sagledani su razni aspekti teme multukulturalnosti u društvu Srbije.

Prema pravilima i smernicama za održavanje društvenog dijaloga, po završetku dijaloga usvojena je saglasnost o postupanju, dodaje se u saopštenju.