22. novembar 2023 07:09

Ambasador BiH: Srbija podržava Republiku Srpsku i poštuje Ustav BiH

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ poručio je danas da je podrška zvaničnog Beograda Republici Srpskoj i njenim predstavnicima nesporna, kao i da Srbija poštuje Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum, "za razliku od bošnjačke političke elite".

"Dvadeset osam godina od Dejtona, političko Sarajevo smatra da je BiH nacionalna država Bošnjaka, a Srbe posmatra kao nacionalnu manjinu koja treba da se povinuje Sarajevu", rekao je Vranješ za RTRS.

On je naglasio da su neki ljudi ginuli za Republiku Srpsku, da je neko ostao bez roditelja, a neko ostao bez imovine.

"Ja verujem duboko da će ova borba, borba za opstanak Republike Srpske na čelu sa predsednikom Miloradom Dodikom uspeti. Ne da ćemo se odbraniti, nego ćemo izaći još jači iz ovoga. Oni ako to ne vide na dnevnoj osnovi, ništa nisu naučili", poručio je Vranješ.

Dodao je da je srpski narod kroz istoriju uvek bio srpemna da "skine jaram s vrata" i da to plati životom.

"Imajte na umu da je Republika Srpska dugotrajnija tvorevina od prve Jugoslavije, dakle živi već punih 30 godina", rekao je ambasador BiH.

Govoreći o suđenju predsedniku RS Miloradu Dodiku, Vranješ je rekao da je reč o montiranom sudskom procesu.

"Zamislite da Milorad Dodik nije poštovao Ustav Republike Srpske. Da li bi opozicija i dalje ćutala kao što sad ćuti kada je reč o ovom montiranom sudskom procesu u Sarajevu. On nema legitimitet jer je taj sud nametnut i pokušava 28 godina da napravi nekakvu državu, a vidi se kakvom su je napravili", naveo je on.