22. novembar 2023 11:11

Milan Marinović: Analiza će pomoći da se usklade propisi o zaštiti podataka o ličnosti

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - U Privrednoj komori Srbije danas je održana Konferencija na temu "Analiza sektorskih propisa i razrada plana za njihovo usklađivanje sa novim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti".

Tom prilikom, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Milan Marinović, rekao je da je uveren da će Analiza pomoći nadležnim ministarstvima kada budu usklađivala propise iz oblasti rada sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Intext service Video

Kako kaže, naročito je važan značaj obrade podataka o ličnosti zaposlenih od strane poslodavaca.

"Moderni primeri kršenja prava odnose se na oblasti obrade biometrijskih podataka zaposlenih, odnosno snimanje kamerom sa mogućnošću prepoznavanja lica zaposlenih, uzimanje otisaka prstiju, video nadzora u poslovnim prostorijama i praćenje službenih vozila putem GPS-a", rekao je Marinović.

Konferenciju i Analizu finansirale su i realizovale Evropska unija i Nemačka organizacija za evropsku saradnju GIZ.

Intext service Video

Savetnik za vladavinu prava ispred GIZ Petar Antić rekao je da ovaj projekat pruža podršku Vladi Srbije u realizaciji aktivnosti definisanih akcionim planom za Poglavlje 23 pregovora sa EU.

"Ova konferencija ima cilj da se osvrne na usklađivanje propisa sa standardima Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i sadrži preporuke iz sfere radnih odnosa", istakao je Antić.

Jedna od autorki Analize i ekspert za zaštitu podataka o ličnosti, Nevena Ružić, rekla je da se došlo do zaključka da je neophodno dopuniti i izmeniti pojedine zakone iz oblasti radnih odnosa.

Intext service Video

"Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, iako je pisan po uzoru na Evropsku opštu uredbu o zaštiti podataka o ličnosti, ima nedostatak da nije u mogućnosti da prati praksu EU", istakla je Ružić.

Ko-autor Analize i ekspert za zaštitu podataka o ličnosti iz Slovenije Rosana Lemut Strle istakla je da je zadatak Srbije, Poverenika i svih koji se bave ovom oblašću da interesi poslodavaca i radnika budu usaglašeni.

"Važno je da sve mere budu srazmerne, da poslodavac ne zadire u privatnost radnika na radnom mestu više nego što je to stvarno neophodno. Verujem da smo Analizom doprineli tome da poslodavci to i koriste", izjavila je Lemut Strle.

Intext service Video