22. novembar 2023 12:10

Savo Štrbac: Poslednji potez Hrvatske narušava odnose Beograda i Zagreba

Izvor: TANJUG

podeli vest

Savo Štrbac: Poslednji potez Hrvatske narušava odnose Beograda i Zagreba

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednik Dokumentacio-informacionog centra Veritas Savo Štrbac izjavio je danas da će poslednji potez Zagreba, kojim je savetnik u ambasadi Srbije u Zagrebu Petar Novaković proglašen personom non grata, nakon što je Beograd zbog špijunaže uskratio gostoprimstvo prvom sekretaru hrvatske ambasade u Beogradu Hrvoju Šnajderu, narušiti i te kako krhke odnose Beograda i Zagreba.

On je za Tanjug rekao da je proglašenje Šnajdera personom non grata od strane srpskog Ministarstva spoljnih poslova, u Hrvatskoj izazvalo veliki šok.

"Ja sam pratio sva njihova reagovanja političara, oni su stvarno šokirani u smislu 'ko je sad Srbija' jer su se smatrali superiornim u odnosu na Srbiju jer su članica EU i što na kraju krajeva put Srbije u EU zavisi i od njihovog glasa. Kažu da je time povređen ugled i dostojanstvo same države Hrvatske, i da treba reagovati snažno", naveo je on.

Štrbac dodaje da je Novaković pre dva meseca došao u Hrvatsku i nije mogao da prekrši Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima.

Kako je objasnio, po devetom članu Bečke konvencije svaka zemlja domaćin može diplomati iz druge države da otkaže gostoprimstvo bez ikakvog obrazloženja, zbog čega srpsko Ministarstvo spoljnih poslova nije dalo obrazloženje za uskraćivanje gostoprimstva prvom sekretaru hrvatske ambasade Šnajderu.

"Mi smo samo mogli iz štampe da doznamo šta bi moglo biti u pozadini otkazivanja tom hrvatskom diplomati, pa je rečeno da se bavio špijunažom i da je vrbovao saradnike koji bi špijunirali za njih. Hrvati kažu da nije relevatno to što pišu novine po Srbiji, da su tražili da im se objasni zašto je on persona non grata, i da nisu dobili zvanično objašnjenje", rekao je on.

Na pitanje koliko je jaka hrvatska obaveštajna mreža u Srbiji i šta im je cilj, Štrbac ističe da, iako je danas sve transparentno i kada se živi u vremenu kada je sve dostupno u elektronskoj formi, može i da se špijunira.

"Može da se špijunira neka privredna firma, oružje, ko se sa kim sastaje, šta se sve proizvodi. Posebno je interesantno za stranu državu, sa kojom baš i nemamo dobre odnose i s kojom smo nedavno ratovali, vojska, položaji, planovi, šta se proizvodi od oružja, šta se uvozi od oružja. Njima je interesantno to što Srbija ima dobre odnose i sa istokom, i sa zapadom, i sa Kinom i sa Rusijom, naravno da ih sve to interesuje", ocenio je Štrbac.