23. novembar 2023 22:02

Ministarka Labib: Čvrsto verujemo u potencijal Srbije da postane članica EU

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je sa ministarkom inostranih i evropskih poslova Belgije Ađom Labib koja je večeras naglasila da Belgija čvrsto veruje u potencijal Srbije da postane članica EU i da ima nepokolebljivu podršku Brisela u tom poduhvatu.

"Čvrsto verujemo u potencijal Srbije da postane članica EU. Imate našu nepokolebljivu podršku u tom poduhvatu", rekla je Labib na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom Dačićem i naglasila da je njena poseta vezana za deo priprema za predstojeće predsedavanje Belgije Savetom Evropske unije, koje preuzimaju 1. januara.

Dodala je da za manje od 40 dana dolazi pitanje napretka i napredovanja Srbije na putu ka pristupanju EU i da će to biti centralna tema.

Intext service Video

Nove belgijske investsicije u Srbiju su na putu

Ministarka inostranih i evropskih poslova Belgije Ađa Labib izjavila je večeras da je Srbija nesumljivo najznačajniji ekonomski igrač na Zapadnom Balkanu i ocenila da ekonomski odnosi naših dveju zemalja cvetaju i da takva uspesna priča privlači nove belgijske investicije koje su na putu.

"Vaša zemlja nesumnjivo je najznačajniji ekonomski igrač na Zapadnom Balkanu, a belgijske investicije u Srbiju su značajne i kvantitativno i kvalitativno", rekla je ona i podsetila na uspešno poslovanje belgijskog supermarketa Deleza, kao i komapnije specijalizovane za sisteme osvetljenja Schreder.

Intext service Video

Takve uspešne priče privlače još više belgijskih investicija u Srbiju i nekoliko novih je na putu, naglasila je Labin na zajeničkoj konferenciji sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Podsetila je je Delhaize koji je u Srbiji 2011. godine uložio skoro milijardu evra, što je u to vreme bila najvažnija pojedinačna strana investicija.

Belgijska kompanija specijalizovana za sisteme osvetljenja, Schreder, je aktivna na tržištu više od 50 godina, navela je ona i naglasila da u belgijskim kompanijama u Srbiji radi više od 20.000 ljudi.