24. novembar 2023 16:11

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava počelo rad na izradi aplikacije - Kalendara javnih konkursa/Upitnika

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

BEOGRAD - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalogn počelo je rad na izradi nove aplikacije - Kalendara javnih konkursa/Upitnika koja treba da unapredi transparentnost organa javne uprave u obalsti finasiranja civilnog društva.

Tim povodom ministar za ljudska i manjinska prava i društgveni dijalog Tomislav Žigmanov danas se, kako se navodi u saopštenju ministarstva, sastao sa direktorom Fondacije za otvoreno društvo Miodragom Milosavljevićem i direktorom Fractal dimension Nenadom Nikolinom.

Service Photo Gallery

Objavljivanjem podataka o planiranim konkursima na početku svake godine nastoji se obezbediti blagovremeno informisanje organizacija civilnog društva o planiranim javnim konkursima sa ciljem blagovremene pripreme njihovih predloga projekta i programa, ali i obezbeđivanje bolje informisanosti šire javnosti o svrsishodnosti utroška javnih sredstava, čime se podstiče i razvija integritet i odgovornost u radu državnih organa.

Izrada aplikacije je, kako se navodi u saopštenju deo obaveze ministarstva da obezbedi dostupnost podataka o planiranim javnim konkursima organa javne uprave namenjenim podršci programima i projektima od javnog interesa koje realizuju udruženja.

Podršku realizaciji tog posebno značajnog projekta dala je Fondacija za otvoreno društvo, dok je implementacioni partner Fractal dimension.

Strategijom za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Srbiji za period od 2022-2030. godine prepoznata je potreba za unapređenjem podsticajnog normativnog okvira i administrativnih praksi za transparentnost finansiranja i finansijsku održivost civilnog sektora.

Izrada nove aplikacije Kalendar konkursa/Upitnik, kao alata za prikupljanje podataka od organa javne uprave sva tri nivoa vlasti, pokrentua je u cilju potrebe sagledavanja obima budžetskih sredstava, koji se na godišnjem nivou dodeljuje organizacijama civilnog društva kao i procedure dodele tih sredstava.

Kako se dodaje aplikacija se porekće i radi sagledavanja planiranog i dodeljenog obima sredstava, procedura dodele sredstava, i drugih informacija relevantnih za dalje unapređenje regulative i prakse finansiranja organizacija.