28. novembar 2023 14:02

Begović na Skupštini Međunarodnog biroa za izložbe u Parizu: U Beogradu počela izgradnja Ekspo grada na 127 hektara

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

PARIZ - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je danas, na 173. Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u Parizu, da je u Beogradu počela izgradnja Ekspo grada koji će se prostirati na 127 hektara i da su pripreme za specijalizovanu izložbu Ekspo 2027. uveliko u toku.

"Danas vas mogu uveriti da ćemo ispoštovati naše rokove i predati ključeve paviljona do decembra 2026. godine, što će učesnicima omogućiti dovoljno vremena za postavljanje", poručila je Begovićeva u govoru pred delegatima BIE, kojima će biti predstavljen izveštaj šta je Srbija do sada uradila u pripremama za organizaciju specijalizovane izložbe Ekspo 2027.

Intext service Video

Delegati BIE će danas birati domaćina Svetske izložbe 2030. godine, između kandidata: Rim-Italija, Rijad-Saudijska Arabija i Busan-Republika Koreja.

"Poslednji put kada je Srbija govorila na Generalnoj skupštini u Parizu, bili smo jedan od pet kandidata za domaćina Specijalizovanog sajma 2027. Uprkos našem optimizmu, odlučnosti i uverenju da je Srbija idealan izbor za organizaciju događaja bili smo uznemireni zbog žestoke konkurencije. Sada, stojim pred vama godinu dana kasnije, sa osećajem ponosa jer je Srbija izabrana za domaćina Ekspa sa temom - Igraj za čovečanstvo, sport i muzika za sve", rekla je Begovićeva.

Navela je da tu čast prati svest o neizmernoj odgovornosti koja leži na plećima Srbije i da je naša država veoma posvećena pripremama za Ekspo.

Novi logo Eskpa 2027. simbolizuje ušće Save u Dunav u BG i otvorenost za ceo svet

Ministarka Begović izjavila je danas u Parizu da novi vizuelni identitet simbolizuje ušće Save i Dunava, kao i sve što naš Ekspo treba da predstavlja - igru za čovečanstvo i otvorenost za ceo svet.

Intext service Video

"Predstavljen je novi logo koji ima jednu lepu simboličnu priču i ta priča počinje sa dve reke, Savom i Dunavom, sa ušćem koje se nalazi u Beogradu i polako se pretvara u jednu igru, koju smo igrali kao deca, transformiše se i postaje jedan vrlo živopisan, višedimenzionalni logo koji označava igru, označava vodu, slobodu i sve ono što smo zamislili da bude u stvari priča vezana za Ekspo 2027. u Beogradu", rekla je Begovićeva za Tanjug.

Ministarka je rekla da je Srbija danas predstavila dokle je stigla sa pripremama i radovima na razvoju infrastrkture na lokaciji gde će biti Ekspo. Naglasila je da je zato danas u svom govoru dala obećanje delegatima BIE da će 2027. sve biti spremno i da sa velikim zadovoljstvom očekujemo posetioce iz više od 100 zemalja.