30. novembar 2023 11:37

Prema istraživanju, raste popularnost desničarskih stranaka Evropske unije

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Sergii Figurnyi, ilustracija

BRISEL - Ukoliko bi se izbori za EU održali danas, političke stranke ekstremne desnice, koje su se ujedinile pod okriljem grupe "Identitet i demokratija" (ID) u Evropskom parlamentu, osvojile bi 87 od 705 mesta, navodi se u najnovijem istraživanju Jurop Elekts u koje je Euraktiv imao uvid.

Trenutno desničari u ID grupi u Evropskom parlamentu imaju 60 mesta.

ID se sastoji od partija kao što je nacionalistički Nacionalno okupljanje Marin Le Pen, Alternative za Nemačku (AfD), i Liga Matea Salvinija, a najnoviji podaci zasnivaju se na predviđanju napravljenom nakon pobede PVV Gerta Vildersa na nedavno održanim izborima u Holandiji.

Treba imati u vidu i austrijsku ekstremnu desnicu poznatu kao FPO, koja je stalno na vrhu glasanja u Beču.

Prema istraživanju, očekuje se da će značajan izborni podsticaj ID-a preuzeti konzervativnu grupu evropskih konzervativaca i reformista (ECR) i postati četvrta najveća sila u Domu EU.

"Ukupno bi oko 23 odsto mesta pripalo dvema grupama radikalne desnice u Evropskom parlamentu, prema trenutnoj projekciji. Ovo ne uključuje stranke radikalne desnice koje nisu povezane sa dve grupe, npr. mađarski Fides, koji sedi sa ideološki raznolikim ne-pisanim (NI) u Evropskom parlamentu", komentariše Jurop Elekts.

Kako se navodi političke snage krajnje desnice u Evropi postepeno su menjale svoju retoriku i umesto da se zalažu za izlazak iz EU, sada u svojim javnim govorima daju prioritet potrebi promene EU, što bi moglo da im pomogne da prekinu tradiciju i mobilišu birače uoči izbora.

Dodaje se da Evropska narodna partija desnog centra (EPP) ostaje glavna politička sila u EU, koja će osvojiti 175 mesta, samo tri manje nego što trenutno imaju. Socijalistički S&D, koji bi, prema projekcijama ostao na 141.

Na osnovu projektovanih brojeva, proevropska velika koalicija između EPP, S&D i liberala izgleda kao verovatan scenario, piše Euraktiv.